L'exalcalde de Salt Jaume Torramadé cada vegada surt més esquitxat de l'afer relacionat amb la compravenda dels terrenys de l'antiga fàbrica Gassol. En la declaració que va fer al jutjat Torramadé va admetre haver signat un document on es comprometia a impulsar la requalificació dels terrenys de la Gassol a fi i efecte de convertir en sòl urbanitzable la parcel·la, que originalment era sòl industrial.

De fet, Jaume Torramadé no apareix en l'encapçalament de la querella presentada per l'empresari Salvador Sallés -que se sent estafat per una operació que li havia de suposar el desemborsament de 27 milions d'euros i pels quals ja n'ha pagat més de 7- però quan el jutjat va citar a declarar l'exalcalde saltenc ja li va dir que anés acompanyat d'advocat perquè tot el que hagués d'explicar ho faria en condició d'imputat. Així les coses, Torramadé apareixia al jutjat acompanyat del lletrat Manel Mir i deixava la seva condició de testimoni per passar a la més incòmoda d'imputat.

Durant la seva compareixença al jutjat -de la qual ha passat ja gairebé un any però els detalls de la qual no han transcendit fins ara- el polític d'Unió Democràtica va admetre haver estat, mentre era alcalde de Salt, en tractes amb Francesc Xavier Planella (administrador de PSInvers) per parlar de la requalificació de la Gassol. Diu Torramadé que Planella no era l'únic que li trucava regularment per interessar-se pels terrenys de la Gassol i per la possibilitat de convertir la finca en un solar de 31.000 metres edificables sinó que també li anaven al darrere una empresa de Mataró i importants grups empresarials, com ara el Grupo Iberdrola.

En la seva declaració, Torramadé nega haver assegurat que els 31.000 metres quadrats de sòl edificable fossin una realitat segura però en canvi sí admet haver signat un document -li sembla recordar que redactat per la secretaria de l'Ajuntament de Salt- per tranquil·litzar Sallés. En concret, explica l'exbatlle, tant ell com el regidor d'Urbanisme -Joan Boada (ERC)- es van avenir a signar-lo "davant la insistència de Sallés" per tenir "un document per finançar l'operació" de compra dels terrenys. Apunta Torramadé que el document va ser signat a "títol personal" i que manifestaven que veien bé la proposta presentada per Sallés.

Torramadé va acabar imputat en el cas, encara que en declaracions a Diari de Girona no havia concretat quina era la seva situació. L'exalcalde de Salt i també president d'Unió a Girona va assegurar que "la jutgessa em va recomanar que anés amb un advocat però jo desconec quina figura jurídica és aquesta. No sè si això és imputat o no", va concretar.

Les seves afirmacions contrasten amb les que fa ver el seu advocat Manel Mir a Ràdio Girona, on va assegurar que Torramadé ha declarat com a imputat per garantir els seus drets ja que, al seu criteri, en la causa no hi ha proves objectives que hagi comès cap delicte.

L'operació investigada

Els terrenys de la Gassol consten de 31.000 metres quadrats i l'empresari que denuncia l'estafa va avançar 7.453.000 euros, una part del preu total. Va pagar en diferents terminis a través de xecs del BBVA com a avançament dels 27.288.000 euros del preu total que figura en un contracte de compravenda privat que va firmar l'any 2006 el venedor Raimon Sanfeliu Castellà, com a propietari d'una part dels terrenys de la Gassol, i com a comprador l'empresari i inversor Salvador Sallès. Aquest últim és la persona que va presentar el 2008 una querella criminal, que encara avui s'investiga, contra Sanfeliu i l'intermediari de l'operació Francesc Xavier Planella Giralt, que hauria cobrat a través de l'empresa PS Invers un milió d'euros per les gestions.

La requalificació hauria permès a Turistime S.L de Sallès, fer un mínim de 300 pisos a l'antiga Gasol. La querella descriu converses telefòniques amb l'exalcalde i fins i tot un dinar en el restaurant Massana de Girona, on van participar compradors, venedors i el mateix Torramadé. Segons la querella, l'aleshores alcalde s'hauria compromès a fer abans del febrer de 2008 la requalificació i el Pla Parcial.

Com avala la seva denúncia, la querella remarca que ja es van fer els plànols de les promocions de pisos i que firma l'arquitecte de Llagostera Josep Comas Boadas. El maig de 2007, Torramadé va perdre les eleccions i a dia d'avui ni s'ha fet la requalificació ni tampoc està prevista per l'actual equip de govern del PSC i ERC, que també la va descartar.