L'incident en imatgesDurant gran part del dia va estar brollant aigua fangosa que es va haver d'anar absorbint .Tècnics d'Adif i el director de l'obra, a la dreta. Màquinaria resguardada a la nau del costat, on hi aparcat el trenet turístic de Girona.

Els efectes de la fuita de bentonita de les obres del TAV que va afectar una nau industrial diumenge al vespre a Girona van continuar durant tot el dia d'ahir. Durant pràcticament les següents 24 hores va estar brollant aquest producte fangós per les diferents esquerdes que van anar-se obrint al terra de l'edifici. Es tracta d'un element que la tuneladora expulsa davant seu per estovar el terreny i perforar més fàcilment. En total, es van treure més de 90.000 litres de fang i aigua, que es van anar traient mitjançant diferents cisternes.

Durant tot l'operatiu de neteja, almenys en dues ocasions, el soroll estrident d'una de les parets de la nau va espantar la gent que treballava en l'extracció del fang. Van sortir corrent de la nau perquè temien que l'estructura cedís. Els Bombers fins i tot hi van fer una revisió. Finalment la Policia Municipal va acordonar la zona. Segons Adif i segons l'Ajuntament, no es va fer per "cap perill esctructural", sinó per poder netejar a fons i amb més tranquil·litat l'interior de la nau.

Tot i que al migdia l'alcaldessa, Anna Pagans, i la representant municipal a la comissió de seguiment a les obres del TAV, Isabel Salamaña, havien informat que la fuita ja s'havia aturat, fins cap a les vuit del vespre encara sobreeixia material de sota terra. A la tarda, s'hauria decidit fer quatre perforacions expressament per ajudar a la sortida del fang que s'anava acumulant a sota de la nau. Tot plegat davant els treballadors i propietaris del negoci afectat.

La copropietària se sentia enganyada i desesperada per unes pèrdues molt quantioses que, sense haver dormit la nit anterior i amb el neguit per tot el que estava vivint, xifrava entorn als cent mil euros. Carmen Serrano explicava el seu desencís. Al llarg de la setmana passada, havia estat preguntant als operaris de les empreses del TAV que sovint es trobaven al carrer Alacant si la tuneladora ja passava per sota de la nau del seu negoci, Aplicaciones Frigoríficas Lucena. Tots asseguraven que n'hi havia per dies. L'últim cop que ho va preguntar va ser divendres.

Aquell dia i l'anterior algunes peces de maquinària del seu negoci que estaven col·locades en estanteries, havien caigut a terra.

El mateix divendres havien arribat màquines noves. Totes aquestes s'han fet malbé per la sortida de bentonita. Altres s'han pogut resguardar en la nau del costat, on es guarda el trenet turístic de Girona. Tota la documentació de l'empresa que s'ha pogut salvar està a l'interior dels vehicles de l'empresa.

Com molts altres negocis, l'empresa havia patit la crisi econòmica i el passat mes de setembre va decidir llogar la nau actual, que era més petita que la que havien estat ocupant des de feia quatre anys. Adif els va facilitar ahir mateix una altra nau, prop dels Bombers, per tal que puguin seguir amb la seva activitat.

Mentrestant, Adif i l'Ajuntament intentaven ahir fer crides a la calma tot indicant que la bentonita havia trobat una via d'escapament cap amunt, possiblement per la presència d'un "pou cec o un pou de captació" que havia provocat una filtració cap a la superfície. L'alcaldessa i Salamaña van esmentar que aquest forat podria correspondre a una antiga fossa sèptica o a un pou d'algun hort que hi havia hagut a la zona. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el director de l'obra, Carlos Javier Martínez, va afirmar que no es tornaran a repetir ensurts d'aquest tipus. El director d'obra va explicar que la Gerunda ja ha perforat la part del subsòl amb grava i que ara, a mesura que avanci i vagi guanyant profunditat, les característiques del terreny canviaran.

La tuneladora va entrar en funcionament fa aproximadament un mes i ha recorregut 120 metres. Ja ha arribat a una profunditat d'uns 27 metres.

Pràcticament ja no baixarà més fins arribar al Parc Central, on es preveu que arribi fins als 30 metres. Des d'Adif, es va indicar que ahir mateix s'havia sol·licitat la presència de tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya que havien fet una inspecció, en la qual van comprovar in situ que el comportament de la nau era "satisfactori". Segons Adif, els resultats obtinguts pels sistema de control indiquen que "el comportament de la tuneladora se situa, en tot moment, dins dels paràmetres previstos". Ahir, l'obra de perforació va seguir amb normalitat.