Una cinquantena d'institucions i entitats s'han unit sota el denominat "Compromís de Girona" per demanar al Parlament de Catalunya "el desplegament d'una legislació que reguli l'obligatorietat de rebre la informació dels productes en llengua catalana", segons va llegir el regidor Miquel Poch. El document es va segellar ahir al migdia a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona, on van assistir 51 representants d'ajuntaments, consells comarcals, diputacions, universitats i entitats, a banda de la mateixa Generalitat.

Va ser un acte que va barrejar la comicitat de les imitacions de Pep Plaza amb els discursos seriosos de diferents polítics i representants d'associacions culturals en relació amb el "Compromís de Girona".

En primer en intervenir va ser Martí Gasull, que ho va fer en nom de les dues entitats (Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català i Plataforma per la Llengua) que promouen la campanya "A taula, en català", l'embrió del Compromís i que aplega 300 institucions i entitats. Gasull va destacar que amb el "Compromís de Girona" s'entrava en una "nova dimensió" on hi havia molta més gent i més institucions disposades a treballar per la normalització en l'etiquetatge. Posteriorment, Pep Plaza, posat en la pell de l'entrenador del Barça, Pep Guardiola, va incidir en la necessitat de seguir lluitant per aconseguir l'equiparació de l'etiquetatge en català amb les altres llengües: "en l'etiquetatge, tot està per fer i tot és possible. Hem de persistir", va dir.

La presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Cristina Alsina, va assenyalar que el català "ha de perviure i ha de ser la llengua per viure amb normalitat". La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va ressaltar que tant important era que els empresaris es decideixin a etiquetar en català com que els consumidors "triïn els productes que es poden llegir en la nostra llengua". El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va assenyalar que "el món no rebutja el català i que no hi ha cap inconvenient per anar al mercat internacional". L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va qualificar com un "honor" el fet que el Compromís dugui el nom de Girona i va recordar la tasca que des de fa molts anys tira endavant el consistori per fomenar el català.

Finalment, el filòsof Josep Maria Terricabras va instar la societat i les institucions a no defallir i a reclamar un tracte "igualitari" del català enfront les altres llengües. L'acte es va fer en el marc de la Fira De Tot Cat, que es fa al Palau de Fires aquest cap de setmana. Hi ha multitud d'expositors que venen productes etiquetats en català xerrades temàtiques i actuacions musicals. Les institucions també mostren el seu treball per fomentar la llengua.

imatges del primer dia.El adherits al "Compromís de Girona".El conseller Josep Huguet va inaugurar la fira-mercat De Tot Cat. La Fira permet comprar productes etiquetats en català.