El grup municpal del PP a l'Ajuntament de Girona ha presentat una moció demanant que es prohibeixi l'ús de la burca en els espais públics de la ciutat de Girona i que l'Ajuntament de Girona insti les Corts Generals i el Parlament de Catalunya a adoptar les iniciatives legislatives necessàries per estendre aquesta prohibició al conjunt dels municipis. La moció es debatrà en la sessió plenària que se celebrarà aquest dilluns a partir de les vuit del vespre.

La moció també demana que «l'Ajuntament dugui a terme accions de sensibilització i de formació de tots els col·lectius socials de la ciutat encaminades a garantir el respecte a la dignitat de la dona des dels valors de la plena igualtat i la convivència» fet que per a la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, és «bàsic i necessari perquè aquesta prohibició no sigui percebuda com una cosa negativa, sinó com a una mesura positiva per a la plena igualtat de la dona».

La dirigent popular va explicar ahir que el seu grup municpal s'havia decidit a presentar aquesta moció perquè considera «que aquestes pràctiques no es corresponen amb els valors en què es fonamenta la convivència ciutadana, especialment pel que fa a la limitació de les possibilitats de comunicació de les persones que el duen i per la connotació que té en relació a la igualtat real de les dones i els homes».

Veray assenyala que no es pot «tolerar ni un sol pas enrere» pel que fa a la «dignitat de les dones, la lluita contra la violència de gènere o la discriminació d'aquestes». I segons la regidora del PP, «permetre aquestes pràctiques el que fa és tot el contrari, ja que atempten contra la dignitat de la dona i representen la submissió de les dones vers els homes». En aquest sentit, Veray indica que «la majoria dels ciutadans consideren i perceben l'ús d'aquestes peces de roba, el vel integral -la burka i el niqab- com a discriminatori, lesiu i contrari, tant a la dignitat de les dones com a la igualtat real i efectiva de dones i homes».

La resta de grups polítics mantenen la incògnita respecte a la votació de dilluns. El portaveu del PSC, Joan Pluma, ahir es va limitar a dir que els socialstes reflexionaran sobre la moció. CiU es reunirà avui per definir el seu posicionament, segons va iniciar Carles Puigdemont. La representant d'ERC, Cristina Alsina, va assenyalar que la moció presentada pel PP és «electoralista i partidista» i que «no respon a la realitat gironina». «El PP té l'encàrrec d'escampar aquesta moció i atiar el foc a tot Catalunya, però nosaltres no entrarem en el joc de la dreta xenòfoba», va remarcar. Diari de Girona va intentar posar-se en contacte amb el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olóriz, sense aconseguir-ho.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat aquest divendres que cal regular l'ús del burca 'més enllà de l'àmbit municipal'. 'La regulació no és per a demà, però tampoc és per deixar-ho per a demà passat', ha avisat en la seva carta-web als militants d'UDC. Tot i que ha admès que no ha vist cap burca pel carrer però sí 'molts més vels dels que li agradaria veure', ha opinat que s'ha de regular l'ús del burca per seguretat, però sobretot per la dignitat de la dona i la llibertat. 'Són els valors que inspiren la nostra societat', ha recordat. Duran ha lamentat l'actitud de l'esquerra progressista, que veu 'inacceptable' l'ús a l'Afganistan però no aquí.

Deixant clar que el vel 'no és el mateix i el tracte ha de ser diferent', sí ha indicat que veu molts més dels que li agradaria. De burques, en canvi, ha reconegut que no n'ha vist cap, però ha apostat per regular el seu ús 'més enllà de l'àmbit municipal'. 'La regulació no és per a demà, però tampoc és per deixar-ho per a demà passat', ha considerat.

El motiu principal no és la seguretat, tot i que també ho és, sinó la dignitat de la dona i la seva llibertat. Duran ha lamentat que davant d'aquest debat hi hagi l'actitud de l'esquerra progressista, 'que hi posa traves'. 'És sorprenent que el feminisme i la progressia considerin inacceptable el burca a l'Afganistan i no vegin clar aquí la seva prohibició', ha conclòs.