L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha aixecat en tres dies un bloc de 30 habitatges a Banyoles (Girona), gràcies a una nova tècnica consistent en mòduls prefabricats amb tots els detalls interiors, segons va explicar a Europa Press el director tècnic d'Habitatge del Incasòl, Gonçal Marquès.

El preu oscil·la entre els 750 i els 900 euros per metre quadrat i és un 15% més car que les promocions d'habitatge oficial protegit de la Generalitat, ja que incorpora millors acabats en equipament i fusta.

La promoció formava part d'un concurs d'idees innovadores que havia convocat l'Incasòl, dependent de la Conselleria de Política Territorial, i podria ser estès a altres promocions després de l'èxit.

L'empresa Compact Habitat, amb seu a Cardona (Barcelona), ha estat l'encarregada de construir en menys d'un any els mòduls prefabricats corresponents a cinc promocions diferents d'habitatge a Catalunya, un sistema més sostenible, ràpid i barat respecte al mètode tradicional, una cosa especialment útil en temps de crisi.

En una entrevista amb Europa Press, el director de màrqueting de la companyia, Sergi Bellorbí, ha explicat que des d'agost de 2009 han construït els mòduls corresponents a una residència geriàtrica a Reus (Tarragona), aquest bloc de 30 habitatges a Banyoles (Girona) i els de tres residències universitàries que s'ubicaran a Girona, Sant Cugat del Vallès i Manresa (Barcelona).

"La crisi pot ser una oportunitat per adaptar-se als temps canviants, afirma Bellorbí, com demostra l'experiència de Compact Habitat que, tot i que encara no ha recuperat els 10 milions d'euros que va invertir, manté en nòmina a 25 persones i aporta treball de forma continuada a altres 40 treballadors subcontractats que realitzen els retocs a l'interior dels mòduls.

Marquès ha assenyalat que, tot i les "limitacions" del sistema - com el fet que cal traslladar els mòduls des de la fàbrica per carretera i per això no poden tenir més de cinc metres d'amplada -, es tracta d'un mètode que "millora" aspectes de la construcció tradicional, per la qual cosa augura un futur amb més habitatges d'aquest tipus.

Entre aquests avantatges Bellorbí assenyala una menor accidentalitat en la construcció - es treballa com en una cadena de muntatge -, un millor aïllament tèrmic i acústic, la major sostenibilitat per la possibilitat de controlar els residus i reciclar, i el fet que es poden adaptar els mòduls segons l'exigència de cada promoció.

La fàbrica permet construir fins a dos mòduls al dia, però com que la maquinària ja està a punt, com més encàrrecs rebin més es reduirà el preu final.

Fins ara Compact Habitat ha rebut dos premis en les últimes setmanes, atorgats pel Col•legi d'Enginyers Industrials i el d'Aparelladors. Mentrestant, estudien la possibilitat d'exportar el sistema a altres països, especialment aquells on es produeixen més terratrèmols, ja que el sistema - que fixa els blocs entre ells mitjançant ancoratges elàstics - ofereix també una major resistència sísmica.