El projecte de les hortes públiques ja fa temps que funciona i es troba en terrenys de la urbanització Parador del Güell que han estat cedits a l'Ajuntament de Girona. El consistori ha adaptat la zona per poder-hi cultivar i hi ha posat unes casetes perquè, per cada deu parcel·les, els seus arrendataris hi puguin guardar els estris.

Actualment hi ha 76 parcel·les noves que s'uneixen a les que ja hi havia. D'aquestes, 63 ja tenen llogater i encara en queden tretze lliures. L'Ajuntament de Girona cedeix de manera gratuïta als ciutadans l'espai per poder-hi cultivar. La gestió queda en mans de l'Associació d'Usuaris de les Hortes de Santa Eugènia que fa pagar una quota d'uns 35 euros a l'any per cada 100 metres quadrats. Els llogaters també han de pagar una fiança de 25 euros que es destina al funcionament de l'associació i a mode de fiança per si el llogater deixa la parcel·la en mal estat.

L'associació posa a disposició dels usuaris un joc d'eines per cada deu terrenys i té un petit tractoret i una desbrossadora que poden utilitzar tots els llogaters en qualsevol moment.

Els usuaris disposen d'una mitja de 100 metres quadrats per cultivar i els productes que hi produeixen han de ser, obligatòriament, ecològics i per al consum propi. De moment, els llogaters procedeixen de molts llocs diferents però, sobretot, de l'Àfrica, Romania, Sud-Amèrica i països àrabs, entre d'altres.

Els usuaris catalans són pocs comparats amb els estrangers. A més, tant poden ser gent jove com jubilats, ha afirmat el vocal d'aquesta zona de l'Associació d'Usuaris, Jordi Albó, qui ha conclòs que és un projecte 'culturalment molt important' perquè es barregen moltes cultures diferents.

Les places que queden lliures es poden demanar a l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona omplint una sol·licitud.

Les hortes de Santa Eugènia

Les hortes de Santa Eugènia són un paratge que va des de l'avinguda Josep Tarradelles, just darrera el col·legi dels Maristes, fins a l'antiga fàbrica Marfà. En tota aquesta zona abans hi havia camps privats on els veïns de la zona aprofitaven per cultivar els seus aliments. Ara es mantenen alguns camps però la zona s'ha anat adaptant per fer un espai verd dins la ciutat.

En l'actualitat, a les hortes de Santa Eugènia hi ha una zona de passeig, uns aiguamolls amb un bassa, una zona verda amb taules i bancs per fer-hi picnics, una franja urbanitzable (la que està al costat de col·legi Maristes i que es prolonga al llarg de l'avinguda Josep Tarradelles fins arribar a la glorieta del Palau Firal) i les hortes privades i públiques.

L'Ajuntament de Girona ha volgut ordenar tota la zona de les hortes perquè fos més homogènia. Algunes de les actuacions que han fet per aconseguir-ho són la construcció de separacions, un rec comú i unes casetes a cada hort.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha explicat que els horts urbans són una 'clara opció del govern' que vetlla pel medi natural, per la 'cultura hortícola'. Pagans ha afegit que aquests terrenys es podrien haver requalificat per fer-hi cases però no ho han fet.