Va començar al maig amb el suport de totes les forces polítiques però a hores d'ara, l'equip de govern de Salt s'ha quedat sol en el projecte de l'Àrea de Reforma Urbana (ARU) que s'havia anunciat com l'enderroc de 600 habitatges al centre del municipi en els propers 12 anys. Va quedar clar en la votació del ple municipal d'ahir, on s'aprovava provisionalment l'ARU. Només el govern (PSC i ERC) hi ha votar a favor, mentre que CiU i IPS-ICV van votar-hi en contra i el PP es va abstenir.

Els canvis es deuen a diferents visions del projecte. El portaveu del principal grup de l'oposició, Jaume Torramadé (CiU), va explicar que llegint el conveni a fons, el consideren "inviable". El líder de CiU va assegurar que entre la inversió directa de l'Ajuntament i el de la gestora urbanística, caldria posar-hi el 63,5% del total dels 28 milions consignats per als primer tres anys (amb 300 pisos per enderrocar i 300 per reallotjar). D'aquests, 14 milions seran a càrrec de la gestora urbanística municipal i per als nacionalistes hi ha molts dubtes de com es poden obtenir. A més, Torramadé va assenyalar que enlloc apareix com es continuarà executant el projecte passats els tres primers anys. El portaveu de la federació va mantenir que si CiU és força decisiva després de les eleccions municipals, farà una consulta per saber si els saltencs volen seguir amb el projecte.

Tant CiU com IpS-ICV, van mostrar el seu rebuig al fet que els pisos on els afectats es reallotgin siguin de protecció oficial de règim especial encara que anteriorment estiguessin vivint en un habitatge lliure. De fet, Ramon Muñoz (IpS-ICV) tampoc veu el projecte amb bons ulls. És partidari d'un esponjament al centre, però creu que el projecte no s'ha fet bé. En aquest sentit, va apuntar que "el conveni signat no garanteix que la gent no en sortirà mal parada". El regidor del PP, Antonio González, va abstenir-se en considerar que no es garantia que no s'obligarà ningú a marxar d'un pis.

L'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC), va recordar que tots els grups han somniat sempre amb dignificar la zona (fins i tot va llegir un compromís electoral de CiU semblant al projecte de l'ARU). L'alcaldessa va admetre que el projecte pot generar "por" que també genera "esperança i il·lusió" i va garantir que cap veí sortirà perjudicat, tot recordant els que la legislació els protegirà i que s'està en un estat de dret. Va explicar que la gestora urbanística obtindrà els diners negociant préstecs. Finalment va demanar als veïns i a l'oposició que malgrat el rebuig, "no dimiteixin de participar en el projecte".

Unitat per la rehabilitació

Sí que es manté però la unanimitat en el projecte per rehabilitar 1.200 habitatges. El ple va aprovar declarar zona "d'especial interès" tota la vila (a excepció del barri de la Maçana). Els veïns que ho vulguin podran demanar subvencions per rehabilitar els seus pisos. S'espera que la Generalitat hi destini 15 milions.