El centre d'acolliment La Sopa de Girona és dels únics de Catalunya que cobreix les necessitats bàsiques dels sense sostre, però, alhora, treballa al carrer per intentar que les persones amb drogoaddicció o malalties mentals acceptin ser tractades. Ahir el centre va incorporar un servei més després de dos anys d'obres. És el centre de dia, un espai per a 30 persones on els sense sostre i transeünts poden anar a descansar, llegir, dutxar-se o fer una tassa de caldo. Aquestes places s'afegeixen a les 50 per a persones amb pla de treball i les 20 places que s'ofereixen als pisos tutelats. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va inaugurar les instal·lacions.

La remodelació del centre d'acolliment es va iniciar amb la compra de l'edifici adjacent que ha permès ampliar les instal·lacions i eliminar barreres arquitectòniques. La Sopa és l'únic centre públic de les comarques gironines que dóna assistència als sense sostre i aquelles persones que necessiten menjar, dutxar-se o, simplement, escalfar-se perquè viuen al carrer.

Actualment, l'edifici té cinc plantes i té una capacitat per acollir unes 80 persones. A més, també disposa de pisos tutelats on viuen unes altres 20 persones. No tothom pot estar-se a la Sopa de manera il·limitada. Als transeünts se'ls demana que vulguin deixar les drogues i l'alcohol i acollir-se a un pla de treball per reinsertar-se a la societat. Amb l'ampliació, s'han creat dues places més per al centre de treball fins a arribar a les 50 places.

"Amb l'ampliació podríem haver crescut amb llits però no ho hem considerat prioritari", va declarar l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, que valora molt positivament l'aposta per un centre de dia. Aquest espai culmina la tasca que fan els educadors als carrers, on detecten les persones transeünts i els sense sostre i els ofereixen la possibilitat d'anar a passar una estona a La Sopa, dutxar-se, escalfar-se i menjar calent. "Aquest centre ens dóna una via més per aconseguir la seva reinserció", va remarcar el regidor de Serveis Socials, Joan Olóriz.

Per la seva banda, la consellera d'Acció Social i Ciutadania va felicitar tots els voluntaris que hi ha darrere del centre i tot el personal laboral per ser un dels pocs centres al país que han apostat no només per la via assistencial sinó que hi ha tot un pla per a la reinserció de les persones que passen per La Sopa.

Només al 2009, La Sopa va atendre a nivell assistencial 945 persones, en la seva majoria homes (851) i dels quals un 68% eren d'origen immigrant. En el servei de menjador es van servir 66.177 àpats i 19.400 entrepans. L'any passat, els educadors van atendre al carrer 210 persones. Amb la posada en marxa del centre de dia, se'ls explicarà que tenen l'opció d'anar a dutxar-se i a menjar calent a La Sopa.

Des de Girona, s'ha demanat en nombroses ocasions que altres ciutats també obrin centres similars i que el Govern hi doni suport. Capdevila però va confirmar que "sobre la meva taula no hi ha cap projecte" i va dir que és l'administració local qui ha de fer el primer pas i que després s'hi sumarà el Govern.

La inversió d'aquesta remodelació i ampliació ha costat 1.745.000 euros, aportats per la Generalitat (57%), per l'Ajuntament (28%), el Pla Únic d'Obres i Serveis (11,5%) i el Consorci La Sopa (3,5%).