La Casa-Museu Rafael Masó obrirà les portes durant el segon semestre del 2011. Actualment, ja s'està rehabilitant la façana posterior de la casa i una gran bastida cobreix la finca. A més, s'ha buidat el primer pis -on hi haurà les sales d'exposicions i tot el fons- i s'estan restaurant els mobles obra de l'arquitecte noucentista gironí. Aquest dimarts s'ha signat un conveni a través del qual la Fundació Caixa Girona aporta 20.000 euros per moblar i equipar el segon pis de la casa, on hi haurà les oficines, l'arxiu, la biblioteca i l'hemeroteca de la Fundació Rafael Masó. La casa natal de l'arquitecte està situada al carrer Ballesteries de Girona.

La voluntat de l'ajuntament i la fundació Rafael Masó és que a partir del segon semestre del 2011 es pugui obrir portes de la Casa-Museu que permetrà als visitants conèixer in situ on va viure l'arquitecte noucentista i veure de primera mà aquells mobles i pintures que creà expressament per a la seva casa. D'aquesta manera, s'oferirà als visitants contemplar la col·lecció permanent però també d'altres exposicions temporals i també consultar la biblioteca o l'hemeroteca de Masó, nascut a Girona el 1880 i mort a la mateixa ciutat el 1935.

A principis del mes de setembre es va iniciar la segona fase de les obres de remodelació de la Casa Masó. Actualment, ja s'ha instal·lat la bastida a la façana posterior -a tocar del riu Onyar- per poder rehabilitar-la i també s'inclou en aquesta fase l'adequació de la recepció al museu, situada a la planta baixa on es conserven ceràmiques i d'altres elements de Masó.

Un cop finalitzada aquesta fase, només quedarà la darrera etapa en el procés de rehabilitació de la finca que consistirà en restaurar la primera i segons planta de la casa. A la primera hi haurà la col·lecció permanent i d'altres mostres temporals i a la segona planta s'hi situarà l'arxiu i les oficines de la fundació. Les dues fases està previst que acabin a principis del 2011.

'A veure si podem obrir el segon semestre del 2011, penso que les obres estan molt encarrilades i ajudes com la de Caixa Girona són benvingudes', ha destacat l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, que aquest dimarts ha visitat la casa juntament amb el president de l'entitat financera, Manel Serra. La Fundació Caixa Girona ha aportat 20.000 euros a la fundació Rafael Masó per tal d'equipar la segon planta de l'edifici, on fins fa poc vivien els propietaris de la casa i familiars de l'arquitecte, Narcís Jordi Aragó i Mercè Huerta. Després d'acordar cedir la finca a l'ajuntament per convertir-la en un espai museístic públic -el setè de la ciutat- se'ls ha habilitat un habitatge a la tercera planta de la casa perquè continuïn vivint a la mateixa casa.

El president de Caixa Girona, Manel Serra, ha destacat que la fundació de l'entitat ha tingut clar que havia de col·laborar amb la fundació Masó perquè treballa per recuperar patrimoni històric i cultural de la ciutat, com també ho ha fet en el cas d'altres il·lustres gironins com Jaume Vicens Vives o Santiago Sobrequés.

L'alcaldessa de Girona ha destacat que, a banda del potencial museístic de la casa, l'adquisició de la Casa Masó significa per als visitants poder gaudir de la 'magnífica vista' de les cases sobre l'Onyar des d'una finca de titularitat pública, la única d'aquestes característiques en tota la riba del riu, un dels espais més emblemàtics de la ciutat.

Els tràmits per convertir en museu la casa natal de l'arquitecte es van iniciar al 2006 quan es va constituir la fundació Rafael Masó amb la voluntat d'estudiar, fer recerca i difusió de la figura de l'arquitecte i, alhora, conservar el seu patrimoni.