La retallada pressupostària que l´Ajuntament de Girona ha aplicat a les Fires ha provocat que enguany no hi hagi concerts al parc del Migdia i que es concentrin grans part de les activitats infantils a l barri de Sant Narcís, sobretot al teatre del Centre Cívic. En total, la programació perd 82 actes respecte l´any passat, tot i que es mantenen totes les activitats tradicionals i populars.

El context econòmic i la «contenció en la despesa» (amb la reducció d´un 36% del pressupost respecte al 2009) va portar l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans, a destacar «l´esforç col·lectiu realitzat per entitats, ciutadania i ajuntament, per continuar oferint una programació atractiva i plural». Malgrat la retallada, la regidora d´Activitats de Dinamització al Territori, Pilar Prats, va indicar que ha procurat mantenir el nivell d´oferta i qualitat en les 186 activitats programades. Del gruix d´activitats destaquen les 46 plantejades per un públic infantil i familiar, així com les 20 fires diferents i 40 exposicions. La majoria de propostes de les Fires, que se celebraran del 28 d´octubre al 7 de novembre, s´organitzaran al centre de Girona. L´alcaldessa, en aquest sentit, va recordar que els barris tenen les seves pròpies festes majors amb el suport municipal.

Les activitats infantils es faran al Centre Cívic de Sant Narcís, on fa poc s´ha reformat el teatre municipal. Fins l´any passat, aquests actes es feien en diferents centres cívics i a la Mercè, però això suposava llogar tarimes, cadires i equips, per uns diners que ara es podran estalviar. Finsi tot, es va estudiar situar la carpa de les titelles a Sant Narcís. Al final però, ­seguirà un any més a la Devesa. També s´han hagut de suprimir les simultànies de circ, tot i que es manté un espectacle d´aquest tipus a la plaça Picasso.

Musicalment, el cop de tisores ha provocat la supressió de l´escenari del parc del Migdia. Els ciutadans que solien anar a aquest tipus d´actuacions tindran un dels caps de cartell de la programació de barraques, amb James Taylor Quartet, que actuarà el darrer dia de concerts a la Copa. A les barraques, en l´àmbit estatal destaca l´actuació del grup de hip hop La Excepción (5 de novembre). Pel que fa a grups que canten en català destaca la presència Mishima (28 d´octubre) i Obrint Pas (30 d´octubre). Es reserven tres nits al concurs musical de grups novells. Fora de la zona de la Copa, l´Ateneu 24 de juny ha programat diverses activitats. Entre aquestes destaca l´actuació de Kitsch, a la plaça General Marvà (6 de novembre).

Pel que fa a les fires de la Devesa, es manté pràcticament la mateixa quantitat que l´any passat, amb 169 atraccions i parades de menjar i incidint novament a potenciar la llengua catalana, segons va explicar la regidora de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina. El circ Raluy estarà, de nou, davant del pavelló de Palau.

El que tampoc es tocaran són les activitats tradicionals: gegants, havaneres, correfoc, castellers i els actes d´obertura i clausura de les Fires. El tret de sortida de les celebracions serà el pregó de Salomó Marquès i l´espectacle de la companyia Pakipaya amb l´espectacle Shake Your Ass. El castell de focs d´artici tancarà les Fires.