La comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau al pla d'usos de la Devesa de Girona. El director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, ha celebrat la voluntat de l'ajuntament de dotar-se «d'un instrument àgil i complert» amb el pla, que es concep com el full de ruta per ordenar els usos de l'espai. Sitjar, però, també ha advertit que el document no deixa de ser 'una declaració d'intencions', i que qualsevol obra que es faci al parc (com ara el bar-restaurant o el quiosc) haurà de ser avalada per la comissió. D'altra banda, Patrimoni ha obligat a aturar les obres que es feien al temple parroquial de Santa Maria d'Amer (Selva) després que s'hi hagin descobert restes arqueològiques.

El pla d'usos i gestió de la Devesa de Girona, aprovat inicialment al ple municipal de setembre, es concep com el full de ruta que ha de marcar què es pot fer i què no al parc urbà més gran de Catalunya. El seu procés d'elaboració va durar més de dos anys i no ha estat exempt de polèmica.

L'objectiu principal del pla de la Devesa és protegir els plàtans centenaris (més de 2.400) que poblen l'indret. Per això, tot i mantenir usos com les atraccions de Fires, el mercat setmanal o les carpes d'estiu, el pla els redistribueix perquè s'emplacin als espais més oberts del parc. A més, també es preveu posar un bar-restaurant al parc i un quiosc de begudes.

La comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau al document elaborat per l'ajuntament. 'Celebrem la voluntat de l'ajuntament de dotar-se d'un instrument àgil i eficaç que concreti els usos de la Devesa', ha ressaltat el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar. Tot i això, Sitjar també ha advertit que l'informe favorable emès per Patrimoni no 'prejutja haver d'acceptar qualsevol construcció' al parc.

En aquest punt, el director territorial ha insistit en què el pla d'usos no deixar de ser 'una declaració d'intencions' però que, a partir d'ara, 'els projectes d'obres que s'hagin de fer a la Devesa' hauran de rebre també l'aval de la comissió.

Per últim, tot i que la comissió vegi el pla d'usos «com un avenç», Miquel Sitjar ha dit que hauria estat «més interessant» redactar un Pla Director de la Devesa, ja que la consideració de monument històric que té l'espai ho fa adient.

Obres aturades a Amer

Patrimoni també ha obligat a aturar les obres que s'estaven fent a la parròquia de Santa Maria d'Amer. Segons ha indicat Sitjar, els treballs no s'estaven realitzant amb 'la cura arqueològica necessària', i la troballa de diverses restes al subsòl ha obligat a frenar les obres.

En concret, s'han localitzat algunes tombes (que ara s'hauran d'estudiar) i també es creu que al darrere d'algun dels murs s'hi podrien amagar pintures. Per això, la darrera comissió de Patrimoni ha decidit autoritzar que es reprenguin les obres, 'però fent-ho amb la cura necessària, i realitzant cates als murs per veure si hi ha pintures', ha explicat Sitjar.

El director dels serveis territorials de Cultura també ha explicat que el Bisbat de Girona, promotor dels treballs, s'ha mostrat disposat a col·laborar en tot moment.

Per últim, la comissió de Patrimoni també ha autoritzat els projectes per il·luminar dos monuments de les comarques gironines. En concret, es tracta dels jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Selva) i de l'entorn del palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).