La Comissió de Patrimoni ha instat l'Ajuntament de Girona a redactar un Pla Director del parc urbà de la Devesa per evitar un degoteig de projectes 'pedaç'. La comissió ja havia advertit el consistori que el pla d'usos era insuficient, i sosté que cal 'un full de ruta' que posi sobre paper els projectes que es volen fer al parc. La demanda arriba després que Patrimoni hagi suspès un projecte per reformar els vestuaris de la piscina descoberta que hi ha a la Devesa. 'En comptes de fer millores sense criteri concret, cal plantejar un Pla Director', diu el delegat de Cultura, Miquel Sitjar. D'altra banda, la Comissió ha tombat un projecte per il·luminar l'església de Sant Esteve d'Olot durant el Nadal.

El que fins ara era només una opinió s'ha convertit en un advertiment. La Comissió de Patrimoni ha instat l'Ajuntament de Girona a redactar un Pla Director de la Devesa, que sigui consensuat entre el consistori i la Generalitat, i que permeti fixar sobre paper els projectes que es volen portar a terme al parc urbà.

L'advertiment arriba després que Patrimoni hagi analitzat, i deixat sobre la taula, un projecte per traslladar i ampliar els vestuaris de la piscina descoberta que hi ha a l'espai. Tot i que Patrimoni veu bé moure una mica els vestuaris, la Comissió ha tombat la proposta per ampliar-los.

El director dels serveis territorials de Cultura en funcions, Miquel Sitjar, ha reiterat que el pla d'usos de la Devesa -aprovat aquest 2010- és 'insuficient' i que, per evitar un degoteig de projectes que acabin essent 'pedaços', cal redactar un Pla Director. 'En comptes d'anar fent obres de millora sense criteri concret, el millor és plantejar aquest document', ha dit Sitjar.

El director ha fet aquesta afirmació no només en referència al projecte per reformar els vestuaris, sinó també en relació a tot el rebombori que va aixecar la possible ubicació d'un pavelló esportiu al parc urbà. Per a Sitjar, disposar d'un Pla Director permetria saber 'quins projectes té l'Ajuntament de Girona en ment' per portar a terme a la Devesa.

'De moment, Patrimoni no en té coneixement', ha lamentat Sitjar. El director també ha precisat que, disposar d'un Pla Director consensuat, permetria tenir 'un full de ruta' per a l'espai i agilitar l'aprovació dels projectes que es presentessin, perquè ja s'haurien debatut abans.

Tombar la il·luminació de Nadal

La Comissió de Patrimoni també ha tombat un projecte per il·luminar la façana de l'església de Sant Esteve d'Olot. La iniciativa, promoguda per l'Associació de Comerciants de la ciutat, volia penjar llums a l'exterior del temple. Per fixar-les a la façana, s'utilitzaven unes guies.

Patrimoni, però, no ha aprovat la proposta perquè considera que 'desdiu la contemplació del monument i no en millora els valors', ha indicat Sitjar. El director territorial de Cultura en funcions també ha dit que la decisió de la Comissió no implica que no es pugui il·luminar el temple durant les festes, però sí que cal fer-ho 'd'una manera més adequada, i no tan invasiva'.

D'altra banda, a Amer (Selva), Patrimoni ha autoritzat que es cobrissin una sèrie de tombes localitzades a l'interior del temple parroquial de Santa Maria. Precisament, l'anterior Comissió va obligar a aturar les obres que s'estaven fent a l'església, perquè s'havia treballat amb poca cura.

Ara, després que s'hagin estudiat les restes localitzades (tombes del segle XVIII), Patrimoni ha autoritzat que les obres es reprenguessin i que es tapés la descoberta perquè té poca rellevància històrica. De moment, la Comissió està pendent de rebre un informe sobre les pintures que es van localitzar en algunes de les parets, i la intervenció que cal fer per preservar-les.

Finalment, a l'Alt Empordà, Patrimoni ha autoritzat també una nova rehabilitació al monestir de Sant Quirze de Colera. En concret, l'obra fa referència a instal·lar una nova teulada a l'església de Santa Maria, un monument romànic dels segles XII-XIII.

'Es tracta d'un projecte d'urgència per cobrir la nau; potser no és un element molt espectacular, però s'aplicarà un tractament a la coberta per evitar entrades d'humitats', ha concretat Sitjar. I ha conclòs: 'A més, la coberta es farà amb llosa des de l'exterior, i a l'interior tindrà elements més moderns'.