Els Mossos d'Esquadra han detectat recentment noves estafes als comerciants i als establiments gironins. Una d'aquestes està basada en un plànol de la ciutat de Girona que resulta ser fals. L'estafa comença després d'una trucada telèfonica a l'establiment al qual es volen obtenir diners il·lícitament. La persona que truca al botiguer pregunta a l'interlocutor si vol anunciar-se o continuar publicitant-se en una mapa de la ciutat de Girona.

Després que el comerciant rebutgi la suggerència de l'individu que té a l'altre costat de telèfon, els estafadors informen que hauran d'enviar un fax per fer l'anul·lació del contracte. Indiquen, a més a més, que el botiguer haurà de retornar el fax signat per poder fer efectiva aquesta anul·lació.

La maquinària per executar l'estafa ja està engegada. Si no s'han seguit els dos primers passos, l'individu torna a trucar per confirmar que s'ha rebut el fax i recorden que s'ha de retornar per poder "arxivar la documentació".

Si algú accepta seguir aquest procés i signa el paper i el reenvia allà on assenyala l'interlocutor, en realitat ha firmat un contracte de dos anys per un import de 1.987 euros que certament queda anul·lat, però només a partir del segon any.

Una entrevista per robar

Els Mossos han avisat recentment també d'un altre mètode d'estafa al mateix col·lectiu de comerciants. Com en el primer cas, el lladre activa la seva estratègia per mitjà d'una trucada telèfonica, tot i que també pot fer-ho presencialment anant fins a l'activitat econòmica o fins a un domicili particular. En aquest cas, l'individu comença a fer preguntes de tot tipus a la persona que vol estafar. L'objectiu és extreure informació sobre el lloc exacte on es viu, quines hores s'està a la feina o a l'habitatge, quantes persones viuen en aquell pis o quanta gent treballa en un local que visita i altres observacions. D'aquesta manera, aconsegueix saber quin és el millor moment en què podrà accedir a l'habitatge o al comerç amb la intenció d'assalar-lo sense ser trobar-hi ningú a l'interior.