La 6a edició d'Expo Jove, que tindrà lloc del 25 al 27 de gener a Fira de Girona, oferirà ajuda als adolescents per deixar de fumar, aprofitant l'entrada en vigor de la nova llei, així com també xerrades sobre sexualitat i altres temes de salut, que juntament amb la formació i l'ocupació centraran aquest saló d'informació i orientació. Organitzat per Fira de Girona i el Consell Comarcal del Gironès, comptarà amb 52 expositors, 2 més que l'any passat, i té com a objectiu principal donar suport als joves en la presa de decisions sobre el seu futur professional i laboral. La presidenta del Consell, Cristina Alsina, ha valorat que la mostra s'ha convertit en una 'fira de referència' pels instituts.

En aquesta edició almenys 6.000 joves ja han assegurat el seu pas per ExpoJove, una xifra que es preveu que s'incrementi amb els visitants improvisats, i així apropar-se almenys a les 6.300 persones del 2010. En aquest sentit, Alsina ha fet una crida a les famílies perquè acompanyin els joves i 's'interessin' per 'ajudar a prendre una de les decisions més estratègiques d'una persona'.

En l'àmbit de la formació els visitants trobaran informació sobre els itineraris que ofereix el sistema educatiu després de l'etapa d'ESO. Hi haurà la Universitat de Girona, l'Escola Universitària ERAM i les altres universitats de Catalunya, agrupades pel Consell Interuniversitari de Catalunya. Així mateix, el Departament d'Ensenyament informarà dels cicles formatius de les branques professionals que s'imparteixen a la demarcació de Girona, amb exhibicions d'algunes especialitats.

Quant a l'ocupació, s'oferirà informació sobre els sistemes d'accés al món del treball, com el Servei d'Ocupació de Catalunya i els programes que s'ofereixen des del Departament d'Empresa i Ocupació. També hi tornarà a ser el Bus de la Prevenció per informar sobre els riscos laborals.

A Expo Jove, els visitants també hi trobaran informació i atenció especialitzada des de diferents entitats i institucions com el Departament de Salut, la Secretaria General de Joventut, els ajuntaments del Gironès de Salt i Girona, o el mateix Consell Comarcal. En cadascun d'aquests estands s'oferirà informació i atenció personalitzada, a la vegada que s'hi han programat xerrades i col·loquis.

Pel que fa als destinataris, la majoria són de 4t d'ESO (uns 4.500), mentre que uns 1.300 provenen de Batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà i superior.

Estand per captar joves emprenedors

Com a novetat d'aquesta edició, hi haurà un estand de la Fundació Banesto perquè els joves puguin inscriure's al programa Yuzz, creat a Girona a partir d'un conveni signat ahir entre l'Ajuntament, l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i la Fundació Banesto. El programa pretén estimular idees que puguin ser susceptibles d'esdevenir projecte empresarial entre els joves de 18 i 30 anys. Impulsat per la Fundació Banesto, va arrencar el 2009 amb dos centres a Barcelona i Madrid. En aquesta segona edició s'uneixen al programa deu noves ciutats, entre elles Girona.

El programa Yuzz posarà a disposició dels seleccionats -a Girona seran un màxim de vint joves- el suport necessari per desenvolupar la seva idea; una xarxa d'experts professionals, assessories i tutories personalitzades, formació en matèria empresarial, una plataforma de treball col·laboratiu en línia i suport administratiu i jurídic en cas que la idea es pugui materialitzar en un projecte empresarial. El millor pla seleccionat rebrà una dotació econòmica per posar en marxa el seu negoci i tindrà una 'alta visibilitat i presència en mitjans de comunicació'. Igualment, els dotze millors participants entre tots els centres Yuzz tindran l'oportunitat de viatjar a Silicon Valley.

A part d'inscriure's a través de l'estand d'Expo Jove, també es pot fer arribar la candidatura a través del web www.yuzz.org. Cada participant podrà presentar-ne una que inclogui tantes idees com es creguin oportunes. D'altra banda, el termini d'inscripció és fins al 30 de gener.

L'Expo Jove se celebrarà del 25 al 27 de gener -dels quatre dies del 2010 es redueix a tres- i obrirà diàriament de dos quarts de deu del matí a dos quarts de set de la tarda al Palau de Fires de Girona. La inauguració tindrà lloc el dimarts vinent, 25 de gener, a les onze del matí al Palau de Fires, i anirà a càrrec de l'alcaldessa de Girona i presidenta del Patronat de la Fundació Fira de Girona, Anna Pagans, i de la presidenta del Consell Comarcal del Gironès.