El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha explicat que estan treballant amb l'Ajuntament de Salt per tal de traslladar els joves que viuen al Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) -ubicat al sector centre de la població- a d'altres centres d'entorns rurals. La voluntat del Govern és que al centre de menors de Salt hi visquin, bàsicament, infants. Cleries ha destacat que la Generalitat té la tutela de 7.000 menors i que, per tant, la mort del jove mentre escapava de la policia 'ha estat un fet puntual'. El conseller ha anunciat que aquesta setmana començarà a treballar una comissió interdepartamental que fixarà les prioritats de la població a curt i llarg termini.

Els fets ocorreguts a Salt aquest mes de gener han generat moviments al nou Govern. Aquest dilluns el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, s'ha traslladat a aquesta població del Gironès on s'ha reunit amb l'alcaldessa, Iolanda Pineda, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i la resta de regidors.

Entre les diferents accions que s'han compromès a emprendre, Cleries i Pineda han parlat sobre la situació actual del CRAE, on residia Mohamed Reda, que va morir el passat 20 de gener a causa de les contusions després de caure d'un cinquè pis mentre fugia de la policia. Aquest centre, on hi viuen joves tutelats per la Generalitat, està situat al carrer Pacheco, al bell mig del sector centre de Salt, amb una densitat molt alta de població i amb quasi un 90% d'immigració.

Segons ha explicat el conseller, l'Ajuntament de Salt està treballant amb la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència per tal que els joves que resideixen en aquest centre es traslladin a 'entorns més afavorits'. Concretament, Cleries ha avançat que la idea és que al CRAE de Salt hi visquin infants i que els joves adolescents vagin a centres situats en entorns rurals, allunyats per tant del bullícia d'un nucli urbà tant poblat com el de Salt.

Comissió interdepartamental

De la reunió entre l'Ajuntament de Salt i el conseller també n'ha sortit el compromís de crear una comissió de treball integrada per diferents departaments de la Generalitat com Benestar Social i Família, Ensenyament, Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat i Interior. A finals de setmana està previst que se celebri la primera jornada de treball que hauria de servir per, segons ha dit Cleries, establir les prioritats per a Salt.

Cleries ha explicat que en aquesta comissió, que està sota la supervisió del mateix conseller, s'establiran les necessitats més immediates de la població i també d'altres objectius a assolir a més llarg termini.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha demanat a la Generalitat que tingui en compte que les ajudes i subvencions que ofereixi a poblacions com Salt no siguin només d'un any de durada. 'Mentre pensem el programa, el presentem i el justifiquem ja s'ha acabat', ha lamentat Pineda. La petició de l'alcaldessa ha estat ben rebuda pel conseller que ha avançat que la idea del Govern és obrir línies d'ajuda plurianuals.

374.000 euros per a fomentar la integració

La visita de Cleries també ha servit per concretar l'aportació de la Generalitat i la Unió Europea en un pla pilot que Salt -i quatre poblacions més de Catalunya- duran a terme aquest any. Està previst que la secretària d'estat d'Immigració, Ana Terrón, visiti Salt la primera quinzena de febrer per formalitzar el conveni del pla pilot.

Durant el 2011, està previst que Salt rebi 374.000 euros per desenvolupar accions i programes que fomentin la integració. Segons ha detallat Cleries, es tractaria d'aportar més recursos per continuar la tasca iniciada per d'altres entitats de Salt. Per exemple, el conseller ha dit que el projecte d'acollida ha de contribuir a millorar la integració lingüística, el coneixement d'altres cultures, aportar nous fons per aplicar els plans educatius d'entorn -que segons ha dit l'alcaldessa havien quedat sense subvencions a causa de la crisi-, fomentar la participació dels menors en el lleure i l'esport o la integració dels nouvinguts en les entitats del poble, entre d'altres.

Aquest mateix pla també es realitzarà a Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, el Vendrell i Terrassa. La Unió Europea aporta 2 MEUR i el Govern 500.000 euros.