El Departament d'Ensenyament no acceptarà la proposta de Salt perquè part de l'alumnat immigrant s'escolaritzi en altres municipis de l'àrea de Girona. Aquest era un dels punts que l'Ajuntament va incloure dins la proposta de pacte de ciutat, amb l'objectiu d'aconseguir que la ràtio de fills de famílies nouvingudes a les escoles no superi el 50%. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), va rebutjar la petició dient que ja s'ha posat fil a l'agulla per millorar la qualitat de l'educació a Salt, i va recordar que la proposta va sorgir «al marge de la comissió interdepartamental» creada per lluitar contra els problemes al municipi. «Allò lògic és escolaritzar a la mateixa població», va afirmar.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Salt va reclamar fa una setmana que les escoles del municipi tinguin un màxim del 50% d'alumnes immigrants, en el marc de cinc propostes per al pacte de ciutat que han demanat els ciutadans en la manifestació del 22 de gener a favor de la seguretat i la convivència. L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), va exigir que els centres haurien de tenir entre un 10% i un 50% d'immigrants per «mantenir la qualitat de l'ensenyament i transmetre valors, hàbits i normes compartits».

La seva proposta, però, no ha quallat. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), va respondre que estan treballant molt per millorar la qualitat als centres d'aquest municipi i que tots els escolars s'han d'escolaritzar allà on estan empadronats si hi ha prou oferta. «És una proposta que va sorgir al marge de la comissió interdepartamental, que ha tingut una resposta dels actuals ajuntaments del seu voltant i crec que hem de ser capaços de trobar una altra solució. S'ha fet molta feina a Salt, ara es veuen els problemes de determinades situacions, però hi ha molta feina feta en el camp escolar», va assenyalar la consellera.

Plantejada a Casadesús

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), va explicar ahir que «la proposta es va tractar en la comissió bilateral a finals de gener amb Eudald Casadesús». «No puc proposar-ho a la comissió interdepartamental, que es reuneix a Barcelona, perquè no hi sóc», va advertir. Va assegurar que «si la situació ja està bé com està, no hi hauria queixes» i va reclamar que es facin «propostes atrevides per tractar de capgirar la situació actual». Pineda va recordar que la distribució «és una proposta que no és nova, ve de fa temps».