Aquests dies fa cent anys que dues dones vestides amb faldilla-pantaló foren greument increpades per centenars d'intolerants incívics al carrer Carretas, a tocar de la Puerta del Sol, i en altres indrets de Madrid. L'escàndol fou de tal magnitud que la Guàrdia Municipal va haver de protegir-les a cops de sabre. La premsa de l'època se'n va fer ample ressò. La Vanguardia (LV) i el Diario de Gerona (DG) de 1911 ho relataren i visqueren intensament.

DG dia 17: «En la Puerta del Sol aparecieron anteanoche dos mujeres elegantes vistiendo falda-pantalón. Al verlas siguiéronlas llenos de curiosidad unes 5.000 hombres, empleando frases molestas...» Es va haver de refugiar en una perfumeria on els van deixar faldilles normals, mentre els guàrdies dissolien la concentració. LV dia 18: «Ayer aparecieron en las calles de Madrid las primeras faldas-pantalones (...) Sólo iba quedando de la bella condición de mujer, el vestido. (...) Más ahora, con la innovación de los pantalones se va también la pureza de la indumentaria femenina». LV dia 23: «...dos señoritas guapas transitaban (...) luciendo las tan cacareadas faldas-pantalones». Un grup imponent de públic les va envoltar, les va seguir, les va obligar a refugiar-se i a tapar-se. LV dia 24: Segueix la incultura promovent escàndols. També avui una noia que portava pantalons «fue objecto en la Puerta del Sol de hostiles demostraciones». DG dia 24: Es fa ressò d'una notícia de Le Figaro on s'afirma que el pantaló-faldilla és la negació de tota lògica arquitectònica, perquè converteix la dona en un triangle isòsceles invertit, «un fet insuportable» des del punt de vista estètic. LV dia 25: «(En Madrid) conatos de atropello a unas señoras que lucían faldas-pantalones. LA policia dio cargas y detuvo a algunos incultos». LV dia 25: Es felicita pel comportament cívic de Barcelona davant les noies que vesteixen faldilla-pantaló, comparat «amb altres llocs». LV dia 26: Alguna cosa s'ha trencat a Espanya: «Hay que odiar». Es diu tots els dies i a totes les hores. I així ens passem el temps: «Siendo inciviles, abucheando y casi aporreando a las señoras en la vía pública».

Si vostès s'han preguntat d'on vingueren fa 100 anys l'odi, l'estultícia i la histèria contra una moda tan «innòcua» com la de dur faldilla-pantaló, només han de llegir l'opinió dels qui s'han erigit sempre com a «amos» de la moral. DG dia 2de març de 1911: Cita l'Osservatore Romano: «(...) En la moda de la falda pantalón con qué se nos amenaza, vemos una nueva afirmación de aquel feminismo mal entendido que el Vaticano no vaciló en condenar contra estas mujeres, mejor dicho, estas hembras, cuyo sentido moral juzgarían muy duramente las propias matronas de la Roma pagana».