El sindicat USTEC-STEs ha fet un estudi demogràfic de la demarcació de Girona a través del qual justifica que no es poden congelar les plantilles de professors perquè l'alumnat continua creixent. Segons dades del sindicat, en els pròxims cinc anys hi haurà un 13,3% més d'alumnes als instituts gironins i, per tant, reclamen que s'augmenti la plantilla de professors. El portaveu del sindicat, Xavier Díez, ha afirmat que comparteixen 'al 100%' l'objectiu de la consellera del ram, Irene Rigau, de reduir el fracàs escolar però ha manifestat que si s'augmenten les plantilles no es podrà aconseguir. A Catalunya, hi ha un mestre per cada 18,53 alumnes, una ràtio només superada per Andalusia.

Els anuncis de retallades que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha fet en les primeres setmanes de legislatura no han agradat al sindicat USTEC-STEs. Malgrat el portaveu, Xavier Díez, reconeix que alguns missatges de la nova consellera han 'tranquil·litzat' els professors i mestres també afirma que les decisions d'aplicar retallades a causa de la crisi no són, al parer del sindicat, encertades.

Per una banda, el sindicat ha dit que comparteix plenament la voluntat de la consellera de reduir el fracàs escolar del 32% al 10% en deu anys. Ara bé, Díez ha argumentat que això no serà possible si s'apliquen les retallades anunciades com, per exemple, la de congelar les plantilles de professorat el curs vinent.

Segons dades que el sindicat ha extret de l'IDESCAT, en deu anys hi haurà un 20% més d'alumnes que començaran la secundària. Si l'horitzó s'escurça als tres pròxims cursos, el sindicat assegura que els instituts gironins acumularan un 13,3% més d'alumnes. Per això, Díez ha reclamant que es planifiqui la situació. A més, aquesta situació es veu agreujada per les jubilacions de mestres i professors. El sindicat ha calculat que, per exemple, aquest any es jubilen 279 docents, 300 l'any que ve i 338 al 2013.

En base al creixement demogràfic i les jubilacions previstes, el sindicat ha calculat les necessitats de professorat fins al 2014. USTEC-STEs preveu que caldran 404 nous professors -a escoles i instituts- aquest any, 460 l'any 2012, 489 més el 2013 i 502 nous docents el 2014. A més, el sindicat ha demanat a la consellera d'Ensenyament que acabi amb les jornades d'un terç perquè si un docent va poques hores i de manera dispersa al centre fa que no s'integri. Per això, aposten perquè només s'ofertin mitges jornades i jornades senceres.

Caldran més centres

Les dades demogràfiques recollides pel sindicat també fa que des d'USTEC-STEs argumentin que caldrà construir nous instituts en els pròxims cinc anys. El portaveu del sindicat, Xavier Díez, ha explicat que actualment hi ha 66 IES a la demarcació de Girona però, tenint en compte el creixement d'alumnes, d'aquí a cinc anys caldran deu centres més, és a dir, un creixement a raó de dos nous centres cada any.

Per traslladar les seves peticions a la conselleria, el sindicat ha fet arribar a totes les escoles i instituts un manifest on reclama que augmentar les plantilles docents 'és clau' per reduir el fracàs escolar, un pla 'coherent' per acabar amb els 1.050 barracons que actualment hi ha a la demarcació i substituir les baixes del professors i acabar amb les jornades d'un terç, entre d'altres reclamacions.

A més, des del sindicat lamenten que la consellera Rigau hagi pres les primeres decisions de la legislatura -com eliminar la sisena hora o aturar el projecte 1x1 dels ordinadors- sense negociar-les amb els sindicats. Per això, demanen als centres que reenviïn el manifest a la conselleria i que reclamin a Rigau una trobada per negociar el futur de l'ensenyament.