El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha considerat avui "raonable" una inversió més elevada en matèria educativa a Espanya i ha defensat que el pla d'austeritat del ministeri afecta només la despesa ordinària, i no els plans educatius.

Gabilondo ha lamentat també que la distribució de recursos no tingui en compte especificitats d'algunes poblacions, com Salt (Gironès), que té un alt índex d'immigració. «Ajuntant-los tots allà mateix es fa difícil la integració», ha reflexionat. Tot i això, ha admès que la tendència és que els nouvinguts arrelin a les mateixes zones i s'escolaritzin al municipi on viuen.

"Facin les seves polítiques d'austeritat, analitzin la rendibilitat, els resultats, però en aquest país, a pesar de l'enorme esforç realitzat, encara estem per sota del que cal invertir en educació", ha dit avui el ministre durant una xerrada a Girona, en la qual s'abordava l'educació en temps de crisi.

Gabilondo ha explicat que la retallada pressupostària del seu ministeri, que ha situat en gairebé el 8 per cent, obeeix al pla d'austeritat i que s'ha limitat a reduir la "despesa corrent" però no ha afectat cap pla educatiu.

Sobre això, la consellera d'Educació de la Generalitat, Irene Rigau, ha considerat en declaracions posteriors a la premsa que "totes les administracions estan fent esforços de contenció, però a Catalunya la situació és més crítica que en el mateix ministeri, i per això els mecanismes de retenció són imprescindibles".

Ángel Gabilondo ha apuntat que a dia d'avui s'inverteixen 54.000 milions en educació, una xifra que considera molt elevada respecte a anys anteriors i que, "per primera vegada en la història, representa més del 5 per cent del Producte Interior Brut".

Ha indicat a més que aquest any s'han destinat 1.500 milions d'euros a diferents beques, "la més gran quantitat que hi ha hagut en la història del nostre país, un increment del 106% des de 2004".

Això no obstant, ha considerat que la inversió espanyola en educació està per sota del que hauria d'estar, encara que ha manifestat que "comprèn que hi ha altres prioritats i necessitats que atendre", especialment en aquest moment de crisi.

Gabilondo, que oferia una xerrada en matèria educativa dins d'un cicle de conferències organitzades per La Caixa, ha exalçat a més el paper de la Formació Professional (FP) a la societat d'avui dia, encara que ha reconegut que aquest tipus de cursos no estan tan organitzats que haurien d'estar.

El ministre ha assenyalat la millora de la FP com un dels compromisos del Govern i s'ha compromès a elaborar un mapa de les necessitats d'aquest tipus d'ensenyament per a juliol, que aconsegueixi pal·liar els desequilibris a Espanya sobre oferta i demanda de places.

En referència a les elevades xifres d'atur, Gabilondo ha defensat més "ocupabilitat" en el sistema educatiu, és a dir, que es formi als joves en disciplines per a les que existeixi una futura demanda laboral, i ha dit que "no és veritat que és igual tenir estudis que no".

"La persona que no tingui una formació qualificada és carn d'ERO", ha sentenciat.

Després de la conferència a La Caixa, Gabilondo ha visitat l'Ajuntament de Girona i ha participat en un diàleg sobre "Educació i Ciutat" al costat de l'alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, i la candidata del PSC a l'alcaldia de Girona, Pia Bosch.