L'Ajuntament de Girona traurà a concurs aquesta primavera els 450 contractes per als subministrament elèctric d'equipaments municipals i altres organismes autònoms. El concurs, que es repetirà cada any, té com a requisit que les empreses certifiquin que la meitat de l'energia que subministren prové de fonts renovables. Així, el consistori vol promoure l'estalvi energètic. La idea és que, a partir del 2012, també s'afegeixin a aquest concurs els contractes de particulars, empreses o institucions per tal de negociar conjuntament un millor preu amb la garantia que es premia l'energia renovable. Aquest mesura forma part d'un ambiciós pla a nivell europeu per reduir les emissions de CO2.

L'Ajuntament de Girona forma part d'un projecte europeu en el qual 2.200 ciutats han signat un acord on es comprometen a reduir un 20% les emissions de CO2 al 2020. D'aquesta manera, aquestes poblacions fan seu l'objectiu europeu per mitigar el canvi climàtic. A la demarcació, Girona, Figueres, Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) i Ordis (Alt Empordà) formen part d'aquest projecte.

Aquest matí, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha presentat un ambiciós pla d'accions que han de fer que s'arribi a l'objectiu fixat de la reducció d'emissions. Les accions previstes farien que, al 2020, l'ajuntament hagués reduït un 62% les emissions -'som nosaltres els que hem de fer una acció exemplar', ha manifestat el regidor- i que en canvi de pràctiques dels ciutadans també contribuís a la davallada del 20% de les emissions.

Segons dades del consistori, l'any 1990 cada gironí emetia a l'atmosfera 6,4 tones de CO2 per any, mentre que al 2008 aquesta xifra ja se situava en 8,8 tones. Malgrat que l'objectiu de reducció del 20% situaria en 5,1 tones de CO2 per any el nivell màxim, el pla de l'ajuntament va més enllà i preveu que cada gironí emeti només 4,7 tones per any.

Accions per aconseguir-ho

El projecte dissenyat pel consistori és a mig termini però ja hi ha accions que es començaran a aplicar d'immediat. Abans del final de mandat, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha explicat que trauran a concurs el subministrament elèctric no només dels equipaments municipals sinó també d'altres edificis autònoms -no vinculats directament a l'ajuntament. En total, són 450 contractes de subministrament elèctric.

La voluntat del consistori és que en els pròxims concursos, que es repetiran cada any, s'hi puguin sumar particulars, empreses i institucions que també vulguin contractar la llum a empreses que certifiquin que almenys la meitat de l'energia està generada a fonts renovables. Actualment, segons ha explicat Pardo, les grans empreses generen entre el 21% i el 27% a fonts renovables, uns límits marcats per llei per l'Estat.

Amb aquesta acció, el consistori aspira a obtenir al 2020 el 100% de l'energia de fonts renovables i que un terç de la població tingui contractada la llum a empreses que obtenen el 100% de l'energia de fonts renovables.

Aquesta serà la primera mesura per començar a treballar per la reducció de les emissions. En els pròxims anys, l'ajuntament ha dissenyat altres accions en àmbits com l'eficiència energètica al sector residencials, el transport públic o la producció energètica.

Concretament, el pla preveu que al 2020 el 10% dels habitatges s'hagin rehabilitat energèticament, és a dir, que s'hagin aïllat millor per no gastar tant en calefacció o aire condicionat.

Les accions en el transport públic seran molt importants perquè, segons ha dit Pardo, el 50% de l'estalvi energètic serà fruit d'accions en l'àmbit de la mobilitat. Entre d'altres, es preveu augmentar la freqüència dels busos, canviar la flota de vehicles municipals per motors de combustibles fòssils o models elèctrics o de biodiesel i desenvolupar una línia de rodalies i trens tram que connectin Girona amb Banyoles, Figueres o Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres.

Aposta per noves energies

Una altra mesura prevista és la connexió a la xarxa de tub verd que portarà calor a zones de nova edificació com el parc hospitalari Josep Trueta i equipaments associats. Segons ha explicat Pardo, es tractaria de connectar en xarxa tots els centre de generació d'energia tèrmica de la ciutat per no perdre la calor sobrant. Actualment, per exemple, la Nestlé i el mateix hospital ja disposen d'aquests equips però l'energia sobrant no es pot aprofitar perquè no es pot transportar.

En aquest punt el regidor ha manifestat que el futur Centre de Residus de Campdorà té un 'paper fonamental' en l'aposta per noves energies. El nou centre, que de moment està en suspens amb l'entrada del Govern de CiU, hauria d'estar acabat al 2015. Pardo entén que aquestes instal·lacions ajudaran a generar més energia tèrmica.

Un altre de l'energia que es vol potenciar és la biomassa. Actualment hi ha calderes de biomassa a dues escoles de la ciutat i Pardo ha lamentat que no n'hi hagi als nous edificis que la Generalitat ha fet darrerament perquè el Govern no ha volgut instal·lar-les perquè són més cares que les de gas. Ara bé, Pardo ha recalcat que amb els boscos municipals i les restes de jardineria de la ciutat es podria tenir prou combustible per fer funcionar 30 calderes de biomassa amb un cost 0 en combustible.

Accions finançades per fonts europeus

El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha explicat que el pròxim dimarts el ple ha d'aprovar aquest pla d'accions i que, seguidament, haurà de ser revisat per la Unió Europea. Un cop s'obtingui el vist-i-plau europeu, el consistori podrà començar a redactar projectes per dur a bon port totes les mesures.

Pardo ha explicat que la Unió Europea finançarà el 90% de les redaccions dels projectes i que, per a l'execució dels mateixos, es pot demanar un crèdit a interès 0 al Banc Europeu d'Inversions. El regidor ha manifestat que davant 'les facilitats' que ofereix la Unió Europea pel fet d'afegir-se al projecte 'no s'entendria' que un govern futur deixés d'implementar les accions programades. 'Si totes les accions són pràcticament a cost 0 perquè algú s'hi hauria de negar? Seria molt complicat d'explicar', ha manifestat el regidor.