Tot i que és veritat que, de moment, encara es pot transmetre un cert missatge de tranquil·litat; no es pot perdre més temps. La Devesa, aquest paradís perdut de tots els gironins, pot córrer un risc seriós de desaparèixer. Molt seriós.

La Ceratocystis Fimbriata, un fong que fulmina els plàtans de tota classe i condició, ha arribat a les comarques gironines. Aquesta setmana passada s'han hagut de tallar de soca-rel els plàtans d'un indret de Calonge. Aquest fong ha castigat durament els plàtans d'Itàlia, de Marsella, els del canal del Midi, els de Calonge i segueix avançant.

L'Ajuntament de Girona ha aprovat aquesta setmana mateix un protocol d'actuació al parc de la Devesa per evitar l'entrada del nou fong que ataca i mata els arbres. Ara mateix els plàtans centenaris del primer parc natural urbà de Catalunya no el tenen. No obstant això, com que la capacitat mortífera d'aquesta plaga és tan elevada, l'equip de govern ha decidit aplicar totes les mesures de protecció possibles per evitar que cap arbre acabi afectat. Fa uns mesos, en el marc d'un debat sobre la Devesa organitzat pels Amics de la Unesco de Girona, Narcís Motjé, responsable que fou durant 30 anys del parc, ja va advertir justament d'aquest perill. El fong es transmet a través de les arrels i de ferides als arbres. I es creu que també per l'aigua. I és difícil de combatre un cop s'hi ha instal·lat. Tot i el protocol elaborat per l'Ajuntament, no res garanteix que les activitats que s'hi realitzen ara mateix no acabin introduint-lo. Començant pel TAV, amb el remenament de materials, l'amunt i avall de camions i màquines, i el descalçament d'arbres; continuant pel mercat, amb cotxes aparcant sobre les arrels dels arbres.

S'ha elaborat un protocol que hauran de seguir totes les empreses que des d'ara facin qualsevol obra al Parc, és veritat, però no es pot perdre més temps: s'han de parar les obres del TAV fins a garantir la salut dels arbres, s'ha de prohibir des de ja que els cotxes hi aparquin, se n'ha de treure el mercat i s'ha de circumdar el recinte amb una tanca (estil parcs europeus) i proveir-la de vigilància. Aquesta darrera obra és la que els candidats i candidates a l'alcaldia de Girona haurien d'entomar amb urgència.