El degà de la Facultat de Medicina, Ramon Brugada, va ingressar ahir a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, com a membre numerari, en una sessió pública extraordinària que va tenir lloc a Barcelona, i que va comptar amb la presència de la rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, i el president i el secretari general de l´Acadèmia, Jacint Corbella i Ramon Trias, respectivament. Ramon Brugada va pronunciar el seu discurs d´ingrés, centrat en l´educació mèdica integral en el segle XXI, que fou respost pel cardiòleg osonenc Antoni Bayés de Luna.

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, creada el 1770 i amb seu al carrer del Carme de Barcelona, és l'òrgan consultiu de les administracions sanitària i de justícia, que impulsa estudis sobre Història de la Medicina Catalana i debats sobre qüestions sanitàries d'actualitat. L'Acadèmia ha tingut al llarg de la seva història més de 350 membres numeraris, pràcticament la totalitat de les grans personalitats de la medicina catalana.

El cardiòleg Ramon Brugada (Banyoles, 1966), degà de la Facultat de Medicina des de la seva creació, cardiòleg de l´Hospital Josep Trueta i director del Centre de Genètica Cardiovascular (CGC) UdG-IDIBGI, va descriure el 1992 -juntament amb els seus germans Pere i Josep- la síndrome Brugada. La síndrome de Brugada és una de les causes més comunes de mort sobtada d´origen cardíac. Es tracta d´un defecte genètic que causa arítmies inusuals en el cor i provoca aturades sobtades. En alguns països del món, la mort sobtada representa la segona causa de mort en joves després dels accidents de trànsit. A Europa, aquesta síndrome afecta a una de cada mil persones.

Brugada també dirigirà la recent creada Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la UdG, que té, entre altres, l´objectiu de plantejar estratègies per millorar la detecció, la prevenció i el tractament de les malalties associades a la mort sobtada, i que compta amb el suport econòmic de La Caixa i de la Fundació Girona: Universitat i Futur. La Càtedra de Malalties Cardiovasculars basarà la seva estratègia tant en l´organització d´actes de divulgació i conscienciació dels ciutadans sobre la mort sobtada i la seva prevenció, en la promoció i la col·laboració en màsters i postgraus nacionals i internacionals, com en l´organització de seminaris i conferències per part d´experts de prestigi reconegut i en el finançament de beques per a estudiants de medicina de la UdG que s´especialitzin en la temàtica d´estudi del nou centre.