L'Associació Protectora d'Animals i Plantes de Girona ha denunciat davant la Fiscalia Superior de Catalunya que l'Ajuntament de Girona hauria retingut voluntàriament un expedient relatiu a una petició per obrir unes instal·lacions a l'antic abocador dels Àngels i demana que iniciï les «accions legals pertinents». En concret, segons la denúncia, s'indica que el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, hauria «detingut i paralitzat l'expedient de l'Associació durant un any» i que l'hauria guardat «en un calaix».

La protectora va comprar els terrenys de Mas Can Jordi amb la inteció de fer-hi unes instal·lacions destinades a convertir-se en un refugi d'animnals recollit i abandonats. Un certificat de l'alcaldessa, Anna Pagans, el 23 de març de l'any 2006, indica que «la instal·lació que es pretén és compatible amb les prescripcions urbanístiques vigents». L'entitat, representada per Francesca Orri,va netejar la finca per poder acollir el refugi i fins i tot, a petició de la pròpia àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, amb la presència d'un ramat de xais i cabres. No obstant això, el 18 de desembre de 2008, l'Ajuntament va denegar la llicència d'obertura de l'activitat. Segons la denúncia, la resolució es fonamenta en fets «incerts» i «absurds». Alguns exemples esmentats són el risc de fuga dels animals, el possible risc d'incendis o la propagació de malalties en la fauna autòctona.

En la documentació entregada a la Fiscalia per l'advocat de la Protectora, Carlos Soliva, i que també havia entrat a l'Ajuntament, hi havia un informe favorable d'impacte ambiental de l'activitat de l'Agència Catalana de l'Aigua, emès el 28 de maig de 2008 i que considera compatible el refugi amb tot el relatiu a les aigües existents i a les que generessin.

Després de la negativa, la protectora va presentar més documentació amb l'objectiu d'aconseguir poder obrir el refugi. Va fer un nou informe ambiental, d'uns 200 folis, on pretenia demostrar que les instal·lacions reunirien tots els requisits, inclòs el pla de residus ique disposarien d'un vigilant les 24 hores del dia. El nou document va entrar a l'Ajuntament el 21 de setembre de l'any 2009.

Seria aquest document el que hauria quedat aturat durant un any i mig. No hauria estat fins al desembre del 2010 quan l'Ajuntament hauria remès el document a la Delegació de Medi Ambient de la Generalitat demana-li que valorés si l'activitat era possible als Àngels. És aquest Departament qui ha de donar el vistiplau definitiu a les instal·lacions.

La Protectora, que recorda que l'exdelegat Emili Santos té una «evident» amistat amb el regidor Enric Pardo, va saber aquesta data després de denunciar el cas en un programa de TV3.

Segons, s'apunta a la denúncia enviada a la Fiscalia el paper del regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, hauria estat clau en la paralització del procés. En aquest sentit explica veu, «rellevant assenyalar que el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, directament responsable de la tramitació de l'expedient corresponent a l'Associació (...) és soci d'una empresa, sota la forma de Cooperativa, a la qual adjudica contractes de l'Ajuntament». I assenyala que «segons creu aquesta associació, si l'informe mediambiental l'hagués fet l'empresa La Copa -la cooperativa citada anteriorment-no hauria tingut aquesta 'paralització' inexplicable amb una passivitat i inactivitat que podria ser constitutiva de delicte». Finalment, la denúncia també lamenta el mal estat de l'actual gossera municipal, on precisament fa poc s'hi han robat animals.

Va ser un cop Medi Ambient del Govern català va tenir l'informe, quan la Generalitat va denegar la possibilitat que la Protectora pugués ubicar les instal·lacions als terrenys que havia comprat als Àngels. Va fer-ho el 3 de febrer poc després que l'Ajuntament li hagués enviés l'informe. Segons la Generalitat «l'indret no és adient per a aquesta finalitat» per tractar-se d'un espai protegit.

A més, també es destaca la «dificultat intrínseca de gestió» i detalla que els accessos al centre es fan per una «carretera forestal i una pista terrera que s'endinsa al bosc» i que en cas d'un «gran incendi» hi hauria dificultat per evacuar els animals. Els responsable de la protectora però, diuen disposen d'un Pla de Gestió de 250 hectàrees que hauria de servir per evitar aquests riscos.