Els alcaldes de les principals poblacions afectades pel temporal del març de 2010 --la majoria del Baix Empordà i la Selva-- dubten que la xarxa elèctrica aguanti si es repeteix el temporal del març de 2010.

Aquest dimarts 8 de març es complirà un any de la gran nevada que va batre Catalunya i, en especial la província de Girona, en la qual en alguns casos va deixar usuaris sense llum fins a onze dies.

La principal queixa dels alcaldes consultats és que s'han canviat les línies, "però que no les han reforçades", pel qual temen que si es torna a repetir una situació com la de fa un any torni a passar el mateix.

"Crec que les conseqüències serien les mateixes, no tinc la certesa que se n'hagi millorat el material", ha comentat l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Castell i Platja d'Aro, Dolors Padilla, ha lamentat que només s'hagi canviat el material de les torres elèctriques, però que no les hagin reforçades.

El seu homòleg a Lloret de Mar, Xavier Crespo, ha criticat que la legislació no prevegi, per a la zona de la costa de Girona, "uns nivells més alts de resistència, tot i que no es tracti d'una zona muntanyosa".

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, ha volgut destacar la "voluntat de millora" de la companyia elèctrica Endesa: "Valorem la seva feina molt positivament, però no baixem la guàrdia", ha advertit.

'Estarem preparats si torna a passar

En el moment dels fets els consistoris van criticar la falta de suport institucional i que van ser ells els qui "van treure les castanyes del foc", ha recordat Motas.

Per aquesta raó, la majoria han fet els deures, i per exemple a Sant Feliu de Guíxols s'ha comprat un generador i s'ha ubicat la sala d'emergències en el mateix local que la ràdio municipal.

"Un dels principals problemes va ser la falta d'informació als ciutadans i la ràdio ha de funcionar passi el que passi", ha destacat l'alcalde. A més, preparen un simulacre per a finals de mes.

A Platja d'Aro també han comprat dos generadors: un que es col·locarà al pavelló municipal i l'altre a la ràdio del poble.

El mateix s'ha fet a Lloret de Mar, on fins i tot empresaris privats han decidit comprar generadors per si de cas torna a repetir-se l'apagada del 8 de març de 2010. "De les desgràcies s'aprèn", ha apuntat Crespo.

Malgrat tots els problemes, Ferrés insisteix: "Estarem preparats per si de cas torna a passar i ens adaptarem al que vingui".

Molta feina per als boscos

Un dels grans afectats, també, per les nevades van ser els boscos de les diferents comarques, ja que el pes de la neu i el gel van destrossar milers d'arbres.

A dia d'avui, un any després dels fets, encara queda "molta feina a fer, molta. L'interior dels boscos és impossible recuperar-lo, entrar-hi és inviable", ha explicat Motas. "Es van netejar les franges, però la resta de bosc no s'ha netejat i hi ha cert risc", ha reconegut Crespo.

Tots els alcaldes coincideixen a apuntar que on queda més a fer és als terrenys de propietat privada. "Cal un estímul per a aquests propietaris", ha reconegut Ferrés, mentre que l'alcaldessa de Castell i Platja d'Aro ha lamentat que "són moltes les parcel·les privades que ni s'han tocat, i als boscos públics s'ha arribat on s'ha pogut".

Noves línies a Girona i indemnitzacions

Endesa iniciarà enguany la construcció de noves línies elèctriques a la província de Girona per reforçar la xarxa de la demarcació, segons ha explicat l'elèctrica, quan s'acosta el primer aniversari del temporal de neu i vent que el 8 de març de 2010 va deixar sense llum fins a 458.000 usuaris a Catalunya, la majoria a Girona.

Després de la nevada, la companyia va rebre 47.000 reclamacions per l'apagada del 8 de març, entre particulars i empreses, de les quals ja ha atès el 85%, mentre que el 15% restant està en fase de peritatge, segons han explicat a Europa Press fonts de la companyia.

Per la seva banda, les cambres de comerç de la demarcació, han valorat molt positivament que es plantegin noves línies, però han reclamat que es resolguin els expedients pendents amb les empreses, que ells xifren en un 21% del total dels que es van presentar.

Finalment, els empresaris també han demanat que es faci un estudi per concretar quines són les necessitats concretes de la província a la xarxa elèctrica i que així es pugui començar a treballar-hi de nou amb els objectius "clars i marcats", ha explicat a Europa Press el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.