Són molt perilloses les generalitzacions. Ho són sempre que afecten un col·lectiu. És gratuït i és injust -i és de conseqüències incalculables- acusar la policia d'actuar amb criteris poc clars, o simplement criteris poc objectius. És complicat, en els temps que corren, qüestionar públicament el principi d'autoritat. Hi pot haver algun policia que en algun moment s'equivoqui -com tothom i com en tots col·lectius, per descomptat- però en cap cas es pot deduir mai que els policies són dolents o que la seva acció és producte d'una malintencionada praxis.

Entenc que res d'això és el que pretén el defensor de la ciutadania de Girona en el seu informe de queixa a la poca atenció i receptivitat que ha trobat en la policia municipal. L'informe del Defensor de la Ciutadania està carregat de raó i de raons. Hi ha casos flagrants. Però no hi ha mals funcionaris. Hi sol haver mals directors dels funcionaris: per donar males ordres o per no donar les ordres adients o per no imposar comportaments democràtics a tots els seus subordinats. Tota la funció pública es basa en la seva estructura. Cada funcionari acompleix una funció per a la qual ha estat concovat pel seu cap. En això justament s'han especialitzat els funcionaris públics: a exercir una funció encomanada. Des de l'escola a la sanitat, passant pels bombers i per descomptat per la policia. Si les ordres o els protocols són incorrectes, no n'és responsable el funcionari sinó els seus caps. Cal saber entendre, doncs, que l'informe del Defensor no apunta a la policia que patrulla a peu de carrer sinó a la burocràcia imperant que dificulta els drets dels ciutadans i ciutadanes a ser escoltats, un informe que apunta al tarannà ambigu d'actuació funcionarial que crea indefensió ciutadana. I aquesta responsabilitat és de qui governa. Que el defensor hagi trobat més interrogants que respostes a la comissaria de policia és molt preocupant i és un dèficit democràtic imperdonable en una ciutat que es vanta d'acomplir 32 anys de democràcia.

Si el Defensor, que és una autoritat democràtica i municipal, ha trobat dificultats enormes per fer-se escoltar, imaginin-se què deu passar amb els ciutadans de carrer i sense galons.