La Policia Municipal de Girona s'està digitalitzant. Per al ciutadà, la part més visible d'aquest procés serà veure els agents equipats amb PDA però, portes endins, la gran millora es troba amb el nou centre de control. Per equipar-lo s'han invertit 446.000 euros i, segons l'intendent Josep Palouzié, la sala situa el cos policial 'a nivell de mitjan segle XXI'. Una gran pantalla dóna als agents que hi treballen informació en temps real de tot allò que passa a la ciutat i que requereix la intervenció de la policia. I gràcies a un sistema GPS, es poden veure les patrulles que hi ha lliures sobre terreny. 'Això millora el temps de resposta', ressalta la regidora de Seguretat, Maria Àngels Freixenet.

La sala de control de la Policia Municipal de Girona rep cada any unes 100.000 trucades. D'aquestes, 20.000 es transformen en serveis i obliguen a activar patrulles. Fins ara, a l'hora de gestionar tant les trucades ciutadanes com les comunicacions per ràdio amb les unitats, tot es feia mitjançant sistemes diferents.

La digitalització, però, ha arribat ara al cos policial gironí. Gràcies al fons estatal d'inversió local (FEOSL), l'ajuntament ha invertit 446.000 euros per adequar el centre de control a les noves necessitats. Ara, totes les comunicacions que arriben a la sala estan centralitzades (tant les de ràdio com les de telefonia) i qualsevol incidència apareix reflectida a l'instant a l'enorme pantalla que presideix l'espai.

En funció del tipus de prioritat, s'assigna un determinat color a cada incidència. A més, la pantalla recull la situació exacta de cada patrulla, gràcies a un acurat sistema GPS. 'I no només això, sinó que també es pot veure si en aquell moment està o no ocupada realitzant un servei', concreta el cap de la Policia Municipal, l'intendent Josep Palouzié.

D'aquesta manera, els agents que hi ha destinats al centre de control poden donar una resposta més ràpida i eficient a les necessitats i emergències de la ciutadania. 'Veure tota la informació en temps real permet millorar el temps de resposta a la ciutadania', concreta la regidora de Seguretat, Maria Àngels Freixenet.

'La nova sala permet integrar tot allò dispers, acabar amb les situacions d'estrés continuades que hi havia abans i deixar enrere l'antic centre de comandament, que era de finals dels anys 80', ha concretat Palouzié. I ha afegit: 'Ara, aquestes millores situen el cos policial a nivell de mitjan segle XXI; podem dir que tenim sala per a molts anys'.

Agents amb PDA i cotxes amb ordinador

La modernització de les comunicacions a la Policia Municipal, però, no s'acaba aquí. I és que les millores també es podran veure portes enfora. De moment, ja s'han equipat vint vehicles de la flota policial amb miniordinadors, i en poques setmanes els agents que patrullin a peu de carrer aniran equipats amb PDA's portàtils.

A través d'aquests dispositius, els policies podran accedir a la base de dades del cos municipal. 'Hi haurà una relació molt directa entre la sala i l'agent que està a peu d'incident; des d'aquests terminals, a més de consultes també es podran realitzar butlletes de denúncia', concreta Maria Àngels Freixenet.

En els propers dies, es faran els cursets de formació als agents municipals. A més, aquest 2011 l'Ajuntament de Girona també invertirà 200.000 euros per incorporar un nou sistema -totalment digitalitzat- entre les comunicacions orals amb els agents. Entre els seus avantatges hi haurà, per exemple, poder tancar alguns canals de ràdio davant determinades emergències (per acotar millor les patrulles que s'hi dedicaran).

En total, doncs, les millores de comunicació i la modernització de la sala de control suposen una inversió de més de 600.000 euros. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha dit que això situa la Policia Municipal 'com una de les més punteres a nivell català'. L'alcaldessa també ha dit que altres policies locals, com les de Tarragona i la de Lleida, s'estan emmirallant amb Girona a l'hora de modernitzar-se.