L´escola Annexa-Joan Puigbert, de Girona, disposa d´alguna cosa més que una biblioteca: una Socioteca, un equipament que va més enllà del préstec de llibres i que obre les seves portes a les famílies dels alumnes i als veïns del barri on es troba. Es tracta d´«un projecte educatiu i de barri», tal com es descriu en el bloc específic inclòs en el web de l´associació de mares i pares d´alumnes de l´Annexa.

La Socioteca de l´Annexa s´ha estrenat aquest any i ha convertit un servei educatiu convencional, restringit a l´activitat escolar, en un espai per a cursos, tallers i activitats adreçades tant a l´alumnat com al conjunt de la comunitat educativa, així com a les persones que viuen als barris de Les Pedreres-Fora Muralla i Vista Alegre-carrer del Carme.

Els seus promotors han estat un grup de pares i mares, professors i equip directiu de l´escola, que han comptat amb la col·laboració de les associacions de veïns dels barris de la zona.

L´equipament se situa a la part ampliada de l´escola, i ocupa els espais de la biblioteca i de la sala d´informàtica –accessibles des del carrer i per a persones amb mobilitat reduïda–, i s´obre just quan acaben les classes, de 5 a 7 de la tarda. Així, de dilluns a divendres, l´Annexa obre la seva Socioteca a les famílies dels alumnes al sector de la ciutat que conforma l´entorn del centre i al sector de la ciutat que conforma l´entorn del centre.

Des que s´ha posat en marxa ja ha comptat amb la col·laboració de persones amb alguna cosa a aportar; així, el pintor Lluís Bosch Martí hi ha fet una visita, s´ha fet una sessió d´aproximació a la música sagrada o una àvia ha compartit els seus coneixements sobre herbes remeieres.