L'Ajuntament de Girona es presentarà a la propera convocatòria dels programes- contracte de continuïtat del projecte del Pla de Barris que impulsa la Generalitat per seguir actuant a Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Es tracta d'uns programes que permeten una nova injecció econòmica per seguir invertint en un indret on ja s'hi ha estat treballant. A Salt, per exemple, un cop acabat el Pla de Barris al sector Salt 70 s'ha signat un programa-contracte per actuar en una illa concreta del mateix sector on s'hi han d'abocar quatre milions en dos anys, a repartir entre l'Ajuntament i la Generalitat.

Aquesta intenció la va fer pública ahir l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, en el decurs d'una visita a la Marfà, l'equipament estrella del Pla de Barris. L'antiga fàbrica tèxtil s'està reconvertit en un centre cívic i cultural i disposarà d'una sala d'actes principal d'uns 205 metres quadrats, una biblioteca d'un de 792 metres quadrats repartits en dues plantes. També hi haurà un bar-cafeteria, bucs per als grups de música (vuit per a assajos i dos per a enregistraments) i una sala polivalent auxiliar, a més de despatxos per a diferents serveis socials, sanitaris i de juventut i d'administració del mateix centre.

Anna Pagans va anunciar que les obres, que van començar amb un retard considerable, acabaran el mes de juliol i que l'equipament es podria inaugurar aprofitant les Fires de Sant Narcís, ja que un cop acabin els treballs s'haurà d'equipar i garantir tots els subministraments.

Aquestes obres permetran convertir l'antic edifici de gran valor arquitectònic en un nou equipament per al barri, amb 10.288 ciutadans ( el 12.3% de la població gironina) i que complementarà l'actual espai disponible a Can Ninetes.

El Pla de Barris inclou 26 actuacions i està executat en un 96 per cent. Només la urbanització a l'entorn de la Marfà i a la frontissa no es donen per acabades. Algunes accions, com la pròpia reconversió de la Marfà tenen els diners del Pla de Barris ja executats i ara s'hi estan destinant diners del pressuposot del 2011, per exemple perequipamet i dotar de serveis l'equipament.

El Pla de Barris, que comptava amb algunes actuacions significatives com la creació d'un centre de dia per a gent gran, la nova urbanització del carrer Maçana o del carrer Montnegre i Orient, l'explotació de la xarxa Wi-Fi per a servei a ciutadania i la rehabilitació de la Marfà, s'ha duta a terme amb un pressupost total de 14.596.328 euros. L'aportació del Fons de Barris de la Generalitat i de l'Ajuntament de Girona ha estat d'un 50 per cent respectivament.