La Universitat de Girona ha presentat aquest dilluns la nova Càtedra de Malalties Cardiovasculars que neix amb la voluntat de plantejar estratègies per millorar la detecció, la prevenció i el tractament de les malalties associades a la mort sobtada. Aquesta nova càtedra, impulsada pels cardiòlegs i germans Brugada, es vol centrar en l'organització d'actes de divulgació i conscienciació sobre la mort sobtada i la seva prevenció, en la promoció i la col·laboració en màsters i postgraus nacionals i internacionals, en l'organització de seminaris i conferències i en el finançament de beques per a estudiants de medicina de la UdG perquè s'especialitzin en aquestes malalties.

El vicerector de Relacions Institucionals Societat i Cultura, Joaquim M. Puigvert, juntament amb els cardiòlegs de referència Pere, Josep i Ramon Brugada, han presentat aquest matí a Les Àligues la Càtedra de Malalties Cardiovasculars, que compta amb el suport de "la Caixa".

L'objectiu de la Càtedra és l'organització d'actes de divulgació i conscienciació la ciutadania sobre la mort sobtada i la seva prevenció, la promoció i la col·laboració en màsters i postgraus nacionals i internacionals, l'organització de seminaris i conferències i el finançament de beques per a estudiants de medicina de la UdG perquè s'especialitzin en aquest tipus de malalties.

El vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura, Joaquim M. Puigvert, ha declarat que la UdG destaca per la seva xarxa de càtedres que "respon a la voluntat de fer-se present a l'entorn i al territori".

Pere Brugada, cap del Centre de Tractament d'Arítmies de la Universitat Lliure de Brussel·les i director del Programa per a Postgraduats en Electrofisiologia Cardíaca de la mateixa universitat, ha declarat que aquesta nova càtedra "possibilita un niu, una incubadora, que dóna una base sòlida a la recerca en malalties cardiovasculars".

Josep Brugada, director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha definit la càtedra com una "eina que aglutinarà les investigacions que duen a terme els tres grups de recerca" que lideren internacionalment els cardiòlegs gironins. Josep Brugada dirigeix la unitat d'Arítmies Pediàtriques de l'Hospital Sant Joan de Déu i la Unitat d'Arítmies del Centre Cardiovascular Sant Jordi de Barcelona.

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Medicina Ramon Brugada, cardiòleg de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i director del Centre de Genètica Cardiovascular de la UdG, ha concretat algunes de les accions que es duran a terme en el marc d'aquesta càtedra. Entre les accions destaca el Simposi Internacional sobre mort sobtada que tindrà lloc el mes vinent a Barcelona, o el programa d'electrocardiogrames als alumnes de 2n d'ESO del Pla de l'Estany. "L'objectiu últim és millorar la qualitat de vida de les persones", ha indicat Ramon Brugada.