El FC Barcelona, a través de la seva fundació, impulsarà a Salt el projecte pioner "Futbol3" per fomentar el diàleg i la reeducació a través del futbol. La iniciativa, que també es portarà a terme en dues altres poblacions catalanes, Vic i Manlleu, tindrà com a principals beneficiaris infants i joves.

El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, va presentar ahir al migdia el projecte en un acte al Camp Nou acompanyat de l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda. El projecte, pioner a Catalunya i a l'Estat, és una iniciativa d'èxit que ja s'ha portat a terme en altres experiències a Colòmbia i Alemanya amb molt bons resultats. L'objectiu és posar en pràctica un mètode innovador per reeducar a través de l'esport.

Durant dos mesos, es treballaran, amb grups de joves de Salt, qüestions com la convivència, la discriminació o el gènere a través de l'esport. Els beneficiaris del projecte seran grups de nens i joves d'entre 10 i 16 anys. En el cas de Salt seran una vuitantena de nois i noies que podran prendre part en la iniciativa. Es faran diferents equips on es barrejaran joves de diferents nacionalitats i competiran en una lligueta. Els partits no tindran àrbitre ja que els jugadors s'hauran de posar d'acord en les jugades on hi hagi alguna discrepància.

Un partit dividit en tres fases

El diàleg serà fonamental en aquest projecte. De fet, es diu "Futbol3" no perquè hi hagi tres jugadors sinó perquè el partit es dividirà en tres moments. Un prepartit per conèixer els jugadors de l'altre equip, pactar unes normes i conèixer les regles del joc, el partit en si i un postpartit on es faran xerrades i debats sobre futbol però també al voltant de temes socials rellevants com ara la ciutadania, la discriminació o la salut.

A cada municipi, serà una entitat que ja treballa en el territori la que introduirà la metodologia de "Futbol3" en les seves activitats, amb el suport i l'assessorament del FC Barcelona. A Salt seran Ser.Gi i el Casal dels infants qui participarà activament amb els nois seleccionats.

El projecte es basa en el diàleg amb la finalitat que els jugadors i jugadores entrin en una relació de respecte i enteniment mutu, a més d'adquirir confiança en ells mateixos i sentit de la responsabilitat.

El paper de la dona

Algunes de les premisses establertes per la metodologia proposada per la Fundació FC Barcelona són, entre d'altres, l'obligatorietat del joc net i el foment del paper de la dona en l'esport. De fet, el resultat de cada equip només serà vàlid quan una noia marqui un gol.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va destacar que "és un orgull que el FC Barcelona hagi escollit Salt per portar endavant un projecte que vol inculcar valors d'esportivitat, de convivència, cultura de l'esforç, respecte, igualtat, responsabilitat o de fair play" i va afegir que "aquests valors són els que faran possible una millor convivència, no només a Salt sinó a tot el país".

Iolanda Pineda va felicitar el FC Barcelona per aquesta iniciativa i va traslladar aquesta felicitació "a tots els saltencs i saltenques que seran beneficiaris de la iniciativa". L'alcaldessa va assegurar que "esperem que aquesta sigui la primera de moltes col·laboracions de l'Ajuntament de Salt amb una entitat tan important per al país com és el Barça i amb tant prestigi internacional". A més, va indicar que "el Barça és un referent per al país i pel seu esforç i per la seva dedicació i qualitat humana, molts dels seus jugadors són un referent per als saltencs i saltenques". El Barça hi aportarà l'equipament i Salt els camps de futbol.

Un cop acabat el projecte, els nois i noies participants en el projecte podran anar a veure un partit al Camp Nou. A més, durant els dos mesos de competició, molt probablement rebran la visita d'un jugador del primer equip del Barça.