Els treballadors de la recollida selectiva de Girona han començat una vaga indefinida aquest dilluns. L'ajuntament actualment té contractat el servei de recollida d'escombraries a dues empreses: Musersa i Fomento de Construcciones y Contratas. CCOO ha denunciat que els treballadors de Fomento, encarregats de la recollida selectiva, cobren 100 euros menys al mes que els treballadors de Musersa. Properament, s'adjudicarà un nou concurs de recollida d'escombraries i es crearà una única empresa mixta que englobarà les dues actuals. Per això, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, assegura que hi haurà equiparació però que ara no la poden fer efectiva perquè la nova empresa no està constituïda.

Els 27 treballadors que recullen cartró, envasos i vidre a la ciutat de Girona estan en vaga. Treballen per a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas i des del sindicat CCOO denuncien que cobren un 14% menys -uns 100 euros al mes- menys que els altres treballadors de la recollida d'escombraries de la ciutat, els de l'empresa municipal Musersa.

L'ajuntament està a punt d'adjudicar un nou concurs per a la recollida d'escombraries a la ciutat. La voluntat és crear una única empresa de capital mixt que s'encarregui de la gestió de tot el servei. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, el concurs servirà per triar el soci privat que, juntament amb l'ajuntament, impulsa la nova empresa. Segons ha indicat el regidor, un cop constituïda l'empresa, la voluntat és equiparar les plantilles de les dues empreses actuals tant en sou com en condicions de treball. Per això, Pardo ha explicat que ara no poden garantir als treballadors que es farà aquesta equiparació salarial perquè la nova empresa no està constituïda.

Des del sindicat però no ho veuen igual. El responsable d'activitats diverses de CCOO a Girona, Xavier Vives, ha manifestat que mantindran la protesta (han de complir uns serveis mínims del 25%) fins que des de l'ajuntament o des de Fomento se'ls garanteixi que els treballadors cobraran el mateix que la resta de la plantilla destinada a la recollida d'escombraries a la ciutat. "No pot ser que treballin en el mateix, amb la mateixa roba i tot però que cobrin menys", ha criticat Vives que no sap si és l'ajuntament o Fomento qui ha de respondre a les seves peticions.

Vives ha assegurat que han iniciat la vaga perquè saben que l'adjudicació del concurs "és imminent" i es volen assegurar que els 27 treballadors passaran a cobrar el mateix que la resta. Els treballadors de Fomento van fer també una vaga per motius salarials ara fa dos anys.

Des de l'ajuntament s'ha demanat col·laboració als ciutadans per minimitzar els impactes de la vaga. En un comunicat, des del consistori es demana reduir al màxim els residus de paper i cartró generats, guardar el paper i el cartró, envasos i vidre fins que el servei es restableixi amb normalitat i utilitzar les deixalleries municipals de Mas Xirgu i Sarrià de Ter.