El mosquit tigre ha arribat a Girona per quedar-s'hi. L'Ajuntament assegura que és impossible eradicar la presència de l'insecte i diu que l'únic que es pot fer per evitar que sigui una plaga descontrolada és atacar les larves i fer campanyes de conscienciació per trencar la cadena de reproducció. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, va lamentar que algunes poblacions desencadenin verdaderes "guerres químiques" per aniquilar els exemplars adults del mosquit tigre. Tot i que no descarten que en algun moment hagin d'utilitzar algun producte químic per combatre un focus molts virulent de l'insecte, Pardo va informar que principalment utilitzaran bactericides biològics que ataquin la població larvària.

Enric Pardo va assegurar que ja no té sentit repartir punts de detecció del mosquit tigre per la ciutat perquè és "evident" que n'hi haurà. El regidor de Sostenibilitat va concretar que després de l'arribada d'aquest insecte a la ciutat l'any passat, l'únic que es pot fer ara és combatre la seva proliferació i conscienciar la població sobre quines mesures poden prendre per trencar la cadena de reproducció del mosquit tigre.

El regidor considera una prioritat evitar que es converteixi en una plaga descontrolada especialment virulenta. Tot i això, es mostra convençut que el mosquit tigre ha arribat per quedar-se i que acabarà essent "una plaga més de les moltes que controlem". Per evitar que la població augmenti de forma desproporcionada, Pardo va anunciar que endegaran tres tipus de campanya: la d'informació, la de prevenció i inspecció i la de control.

La primera consisteix a repartir díptics a tots els habitatges de la ciutat, faran 36.400 enviaments, on informen els ciutadans de com és el mosquit tigre i què es pot fer per evitar que es reprodueixi. Explica que aquest insecte pon els ous en sec però en llocs que es poden omplir d'aigua amb les pluges. És quan plou que eclosionen i surten els mosquits. Per això, recalquen que és important evitar tenir recipients que poden acumular aigua. La campanya inclou penjar cartells als cementiris de la ciutat, un punt crític on el mosquit tigre prolifera fàcilment en l'aigua de gerros de flors.

Informació porta a porta

En la fase de prevenció i inspecció faran controls porta a porta a les zones on l'any passat van detectar presència del mosquit tigre i faran inspeccions en la via pública, habitatges particulars i equipaments municipals davant de denúncies, queixes, peticions o trucades. També faran inspeccions periòdiques als embornals i canals de desguàs. Aquests controls es faran sobretot després de les pluges que és quan les larves eclosionen.

La fase de control que preveu l'Ajuntament de Girona inclou els tractaments per combatre el mosquit tigre. El més eficient és la prevenció però també preveuen aplicar productes larvicides per evitar la superpoblació de mosquit tigre. Pardo ha volgut deixar clar que l'últim recurs serà el tractament químic perquè s'ha demostrat que té poca efectivitat contra les larves, només mata adults, augmenta l'emissió de tòxics i és perjudicial per a la salut.