Més de 1.500 metges, infermeres, personal sanitari i representants d'altres sectors s'han manifestat a Girona contra les retallades que el Govern vol aplicar a la sanitat pública. Tot i que la Generalitat ha posposat el debat fins després de les eleccions, i que a la ciutat queia una intensa pluja, això no ha impedit que els manifestants sortissin al carrer. Encapçalats per una pancarta on es llegia "La salut no pot patir retallades" i entre xiulets i crits de protesta, els manifestants han recorregut els voltants de la nova seu de la Generalitat. Els sindicats asseguren que no deixaran de manifestar-se, tot i que també veuen "impossible" que els ajustaments no comportin "traumatismes" al sector.

"La sanitat no es pot retallar, ni per als usuaris ni per als qui treballem al sector". Aquesta frase, repetida pels representants sindicals, resumeix l'esperit de la protesta que aquesta tarda ha congregat més de 1.500 persones a Girona. Entre els concentrats hi havia molts metges i infermeres, però també representants d'altres sectors -i fins i tot polítics- que han volgut protestar contra els plans d'ajustament de la Generalitat.

La manifestació a Girona arriba pocs dies després que el Govern hagi ajornat fins després de les municipals l'aplicació de les mesures que impliquen reorganitzar serveis assistencials. Però els sindicats ja han advertit que no pensen acceptar ni aquestes retallades, ni les mesures d'ajust que afecten a despesa corrent, i que s'aplicaran de manera immediata.

La protesta d'aquesta tarda a Girona l'han convocada unitàriament sis sindicats: CCOO, CATAC-CTS, SATSE, Metges de Catalunya, USAE i la UGT. I allò que era una concentració, al final ha acabat essent una manifestació. Durant una hora, metges i infermeres no han deixat de cridar consignes contra el Govern i xiular sorollosament, tant al davant de la seu de la Generalitat com durant la marxa improvisada que ha recorregut els voltants de l'edifici.

La marxa l'ha encapçalada una pancarta on es podia llegir: "Sanitat pública: la salut no pot patir retallades". I, rere seu, es podia veure una llarga filera de bates blanques. Els manifestants també portaven cartells amb frases com "No us poseu malalts, estem en crisi", "Hi ha poc pa per tant xoriço" o bé "NoCiU per a la salut".

La intensa pluja que ha caigut no ha estat impediment perquè el personal sanitari fes sentir la seva protesta. La concentració s'ha acabat davant les escales de la seu de la Generalitat, on els escriptors Josep Maria Fonalleras i Maria Mercè Roca han llegit el manifest.

L'escrit denuncia, entre d'altres, que "amb crisi o sense" les retallades en sanitat són "totalment injustificades". A més, el manifest també recull que l'atenció sanitària a Catalunya encara és "insuficient" si es compara amb altres països europeus.

La privatització, veritable causa

Els sindicats també denuncien que, darrere els plans d'ajustament, hi ha una voluntat de privatització. "Ens estan enganyat miserablement, i encara que ens diguin que no, tot va encaminat cap a un procés de privatització", declara el representant de CATAC, Ramon Serna.

"No estem d'acord a fer passes enrere", hi afegeix la presidenta de la junta de personal de l'hospital Josep Trueta de Girona, Maria Àngels Rodríguez. I precisa: "S'estan donant retallades en els drets dels pacients; sabem que s'ha de mirar d'ajustar, però que ho facin en alts càrrecs i burocràcia".

Per la seva banda, el portaveu de SATSE, David Oliver, diu que l'anunci de posposar els plans d'ajustament no farà més que allargar l'agonia del sector. "El conseller Boi Ruiz és empresari i no polític; posposar aquest debat és fatal, com també és inhumà retallar en sanitat", lamenta.

Impossible sense traumatisme

El portaveu de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana, admet que la manifestació unitària d'aquesta tarda representa la unió del sector, però també creu que "serà impossible estalviar tants i tants cèntims sense un cert grau de traumatisme". Vilaplana assegura que cal pressionar perquè el percentatge de la tisorada "sigui el més baix possible" i s'hagi consensuat amb els representants sindicals. Critica, però, que s'opti per retallar en sanitat, perquè es tracta d'un sector "infrafinançat".

La concentració d'aquesta tarda a Girona, tot i que s'ha acabat al carrer, continua ara al hall de l'Hospital Josep Trueta de Girona. I és que, a partir d'aquest vespre, els representants de la junta de personal del centre han iniciat una tancada indefinida en protesta contra la decisió de gerència de suprimir el solapament de torns en infermeria.

Després d'aquesta manifestació, es mantenen protestes setmanals en alguns centres com l'Hospital Josep Trueta. Els treballadors estan citats cada dimecres a les 14.15 hores a concentrar-se davant l'edifici. Aquestes protestes han començat aquesta setmana i dimecres s'hi van sumar 200 treballadors de l'hospital gironí que també van tallar la carretera que passa per davant del centre.