L'Ajuntament de Girona ha modificat el manual que permet als treballadors municipals seguir correctament el procés d'empadronament a les persones que van a l'Oficina d'Informació i Atenció al Ciutadà amb l'objectiu d'evitar diferents possibles complicacions.

Entre els canvis que s'ha introduït al manual hi ha diferents actualitzacions a normatives i recomancions de diferents institucions catalanes, estatals i europees i també alguns aspectes que han de permetre millorar la gestió de la tramitació i que han de servir per evitar conflictes entre els propietaris i els inquilins.

Una de les modificacions afecta la caducitat dels documents. Ara s'ha establert una regulació que no permet entregar el DNI o algun permís que estigui caducat fa més de sis mesos, per exemple, segons ha explicat la regidora d'Organització Administrativa, Victòria Saget.

També s'ha decidit que els ciutadans europeus no han d'inscriure's al registre central. A partir d'ara, la inscripció només serà una recomanació. Aquest registre regula la mobilitat dels ciutadans a través dels diversos països que conformen la Unió Europea. S'ha decidit evitar l'obligació perquè es considera un greuge respecte als ciutadans no europeus, ja que suposava una tramitació extra. Aquesta obligació la marcava la legislació, però tanmateix ara també s'ha decidit que només es tracti d'una recomanació. "Era il·lògic demanar més documentació als europeus", apunta Saget.

Una tercera modificació ha de servir per facilitar el dret a vot a les persones de nacionalitat no espanyola que tenen dret a votar a les eleccions europees i a les municipals. En la sol·licitud d'empadronament s'ofereix la possibilitat que la persona indiqui el seu desig de votar. La regidora indica que els interessats queden inclosos al cens electoral.

També es demana l'autorització als sol·licitants que volen estar empadronats a la ciutat de Girona per tal de poder consultar les dades administratives que l'Ajuntament pugui tenir a les seves bases de dades.

Un darrer canvi fa necessària l'existència d'una declaració jurada per persones autoritzades per considerar vàlids els poders judicials de documents que afecten determinades accions fora de la UE. Per exemple, quan es dóna el permís a un tutor perquè s'endugui un menor. En l'anterior modificació es van fer modificacions de més contingut. Per exemple es va establir exactament quantes persones podia haver-hi empadronades en cada habitatge en funció dels metres quadrats que tenia de superfície l'immoble.