El fundador del moviment "Slow Food" Carlo Petrini, va ser l'encarregat de llegir ahir el Manifest de Girona, un document que recorda als ciutadans que "salvar deu mil anys de cultures de la terra està a les nostres mans". La lectura del Manifest va ser l'acte estrella de la Fira Eco-sí que es fa fins diumenge al Palau de Fires.

El Manifest és una declaració d'intencions i adquisició de compromisos que té l'objectiu de recuperar la biodiversitat en l'àmbit mundial i té vuit punts. Recorda que "menjar sa i alimentar-se bé és un dret universal" i que menjar ha d'esdevenir "un plaer". En d'altres punts s'apunta que "el menjar és una part essencial de la nostra cultura" i que hem de "saber sempre el que mengem", en el sentit que s'ha de poder reconstruir el camí que ha seguir el menjar des del productor fins a la venda al detall.

El manifest assenyala que l'aparició de l'agricultura industrial, "que privilegia la quantitat", ha plantejat molts temes als agricultors tradicionals i que "la pagesia, la ramaderia i la pesca han de rebre un preu just per la seva feina". Respecte la cultura industrial intensiva també recorda que "es concentra en el cultiu de poques varietats de menjar".

Altres punts demanen compromisos i relfexions individuals i de governs: "L'alimentació ha de formar part dels programes dels governs" i "l'elecció del menjar, que fa cadascú individualment, té repercussions personals, socials i polítiques" en el sentit que "l'acte de comprar el menjar ja és una presa de posició".

La fira continua amb un bullici d'activitats i amb més d'un cenentar d'expositors de productes de tota mena. Hi ha xerrades, tallers i demostracions, entre altres. Molts dels actes estan organitzats per l'Associació de Naturalistes de Girona que està celebrant els trenta anys.