La mitjana europea de producció i consum de productes ecològics se situa sobre el 10%, una xifra molt superior a la catalana, que només és de l'1%. En el marc de la fira Eco-sí, que se celebra aquest cap de setmana a Girona, Unió de Pagesos va fer ahir una xerrada sobre el projecte "Redbio", un agermanament transfronterer amb la Catalunya del Nord per al desenvolupament de l'agricultura ecològica. Emili Aguilera, d'Unió de Pagesos, va assegurar que l'agricultura ecològica a Catalunya creix tot i la crisi, i que projectes com aquest beneficien el sector.

Segons el responsable nacional d'agricultura i ramaderia ecològica del sindicat és "beneficiós" intercanviar experiències i coneixements per "enriquir-se". Durant la conferència també es va presentar la "Guia de recursos de la producció agrària ecològica", una guia que pretén ser una eina "útil" per a productors, elaboradors i consumidors de productes ecològics, facilitant-los d'aquesta manera els contactes necessaris per desenvolupar la seva activitat econòmica.

En creixement tot i la crisi

En aquest sentit, Aguilera va explicar que la producció i consum de productes ecològics a Catalunya és només de l'1% mentre que la mitjana europea s'enfila fins al 10%. Aguilera, però, va assegurar que el sector ecològic català està en creixement tot i la crisi. "Cada vegada hi ha més hectàrees que es converteixen en producció ecològica i també hi ha més consumidors", va destacar. Aguilera va atribuir aquesta abismal diferència a arguments històrics, com per exemple va dir, que l'Estat espanyol va estar durant molts anys sota una dictadura, fet que va provocar que Espanya s'enrederís "en tots els sentits i sectors". A més, va assegurar que és una dada que es tradueix a que "encara hi ha molta feina per fer" i va demanar el suport de les administracions davant les retallades del Govern de la Generalitat.

Emili Aguilera va defensar l'agricultura ecològica com una producció que es fa "amb un respecte total al medi ambient, que no genera contaminants i és neta". A més, va afegir que és un tipus de producció "de futur" que genera aliments de qualitat i saludables i que garanteix un planeta més sostenible.

Fira amb multitud de sectors

La directora de Fira de Girona, Anna Albar, va assenyalar que Eco-sí és una fira que inclou diversos sectors des de l'alimentació, la salut fins a la bioconstrucció. Precisament, un dels estands de la mostra ofereix un producte innovador: rajoles fetes amb canya de sucre. També hi ha lloc pels remeis naturals i pel menjar i el beure ecològic. Lola Puig, una de les organitzadores de la fira, va destacar que es tracta d'una aposta per parlar de l'ecologia per construir un món més sostenible. "La fira no mostra només un punt de vist comercial sinó també més profund", va incidir.

Puig va destacar que la mostra pretén que totes aquelles persones que entrin al Palau de Fires amb preguntes i inquietuds puguin anar-se'n amb tots els dubtes resolts. Eco-sí, que va obrir les portes divendres, posarà punt i final aquest diumenge.