Un grup de professors associats de la Universitat de Girona ha decidit crear una assemblea per denunciar que són el col·lectiu més afectat per les retallades. Segons dades que han fet públiques, el rectorat vol reduir de sis a només un milió d'euros la partida per a la contractació d'aquests professors que combinen les classes amb activitats professionals fora de la universitat. El portaveu de l'assemblea, Oscar Prieto, ha denunciat que aquest col·lectiu suposa el 15% del pressupost destinat a pagar el personal docent i que, per contra, fan la meitat de les classes. "Qui donarà classes si ens fan no ens renoven?", s'ha preguntat Prieto que demana poder presentar una proposta alternativa de retallades

El passat 11 de maig el Consell de Govern de la Universitat de Girona havia d'aprovar una proposta de retallades però la irrupció en la sessió de desenes d'alumnes i professors ho va impedir. Una de les mesures que aquest consell havia d'aprovar és, segons ha denunciat Prieto, la reducció de sis a un milió d'euros per a la partida per pagar els professors associats. Aquesta és una de les mesures que l'equip de govern de la Universitat havia previst per arribar a estalviar els 9,5 MEUR que li demana la Secretaria d'Universitats. Aquests 9,5 MEUR suposen un 10% d'estalvi respecte el pressupost d'aquest any que la universitat ja havia aprovat i que ara haurà de renovar.

Els professors associats han decidit crear una nou òrgan per defensar els seus interessos i han constituït recentment una assemblea per discutir el seu posicionament. Prieto ha explicat que la Universistat de Girona té uns 700 professors associats a temps parcial (en té 1.000 més contractats en altres règims) que són contractats any a any per i que combinen les classes amb d'altres activitats fora de la universitat. L'assemblea ha denunciat que, malgrat que aquest col·lectiu s'endú el 15% del pressupost destinat a pagar el personal docent, ara seran els més afectat per les retallades.

A més, l'assemblea també es pregunta qui farà les classes si es redueix de 700 a pràcticament un centenar els professors associats a la Universitat de Girona perquè sostenen que, actualment, aquest tipus de professorat assumeix el 50% de la càrrega docent. Segons ha denunciat Prieto, ja hi ha caps de departament que estan comunicant la no renovació de contractes als seus professors associats malgrat que l'ordre de retallades encara no ha estat aprovada pel consell de govern de la UdG.

Afectació a la docència

Per això, els membres de l'assemblea han volgut denunciar públicament que la retallada que l'equip de govern vol fer en el professorat associat afectarà "molt considerablement" la qualitat docent i han demanat a la rectora, Anna Maria Geli, que obri una via de diàleg amb l'assemblea. "Volem poder presentar una proposta alternativa de retallades perquè entenem que s'afectarà molt la qualitat de la docència", ha dit Prieto que denuncia que hi ha "manca de transparència" a l'hora de conèixer els números del pressupost. L'assemblea també ha demanat més informació sobre algunes partides del pressupost com el salari de la gerència i també volen que se'ls justifiqui una partida de 700.000 euros que apareixeria al pressupost del 2010 en l'apartat de "gratificacions extraordinària de personal".

Prieto ha posat de relleu que, a banda dels professors associats, existeixen situacions d'altres professors que volen fer carrera acadèmica o bé recerca a la universitat i que tenen contractes precaris. "La universitat s'aprofita de la seva vàlua a un cost baixíssim", ha dit Prieto que detalla que cobren uns 600 euros mensual. L'assemblea també ha demanat que es normalitzi la situació d'aquests docents.

Per tot plegat, l'assemblea ha demanat a la rectora un "posicionament clar" per tal que la retallada no afecti al personal i ha exposat que la situació a d'altres universitats catalanes dista del cas de Girona perquè no s'afecta tant el personal docent.

L'assemblea ha volgut manifestar que no tenen cap vinculació amb el comitè d'empresa i que simplement els han facilitat informació.