L'anunci del cartipàs de l'Ajuntament de Girona fet pel futur alcalde, Carles Puigdemont (CiU), ha sobtat tots els grups de l'oposició. Cap esperava assabentar-se de l'organigrama pels mitjans de comunicació i tots retreuen que l'alcaldable pregonés durant la campanya electoral la seva aposta pel "diàleg", per dotar de més pes l'oposició i parlés d'una nova manera de governar amb transparència.

Tanta ha estat la sorpresa desagradable que pràcticament no han pogut analitzar la composició que ha dissenyat Puigdemont per al govern dels propers quatre anys. La portaveu del futur grup municipal del PSC, Pia Bosch, veu "xocant" la manera com el futur alcalde ha fet pública l'estructura del govern. La cap de llista socialista indica que fins ara, fins i tot amb majoria absoluta, sempre s'havia tractat el cartipàs amb la resta de grups abans de fer-lo públic. Bosch ha volgut recordar que el "lema" dels nacionalistes en la campanya era d'ofertes de diàleg però que "en el primer tema seriós" ja no s'ha buscat el pacte. La cap de llista del PSC creu que l'organigrama anunciat per Puigdemont és una "proposta" més que una decisió final i recorda que CiU ha de governar en minoria i que fins i tot per ratificar el decret del cartipàs en un ple municipal, cal el suport d'alguna força de l'oposició. "Per convèncer cal cortesia i no assabentar-se'n pel diari", va exposar.

Pia Bosch assenyala que pel que ha pogut interpretar del cartipàs que havist als mitjans de comunicació "sembla que hi ha una voluntat de respondre a un equilibri dels dos partits -en referència a CDC i a Unió- en lloc de pensar en la ciutat, que és l'important".

La compatibilitat de Madrenas

Fins i tot, assenyala que s'haurà de valorar la compatibilitat de les dedicacions professionals dels responsables d'algunes àrees. Es refereix a Marta Madrenas, presidenta del Col·legi d Agents i Promotors Immobiliaris (API) i que serà la tinent d'alcalde de l'àrea de promoció i ocupació, que engloba també Urbanisme, de la qual hauria de ser la màxima responsable.

També qüestiona la distribució d'algunes àrees. La representant socialista veu descompensació en algunes àrees. No entén, per exemple, que la regidoria d'Urbanisme estigui a la macroàrea de Promoció Econòmica. Tampoc que les competències en Mobilitat i Via Pública s'hagin inclòs a la macroàrea de Ciutadania, on hi ha també la regidoria de Participació Ciutadana. També qüestiona que la regidoria del projecte ferroviari estigui deslligada d'Urbanisme. Bosch ha anunciat que aviat presentarà un govern a "l'ombra" i que la distribució de regidories serà diferent.

Per la seva banda, la portaveu del PP, Concepció Veray, també ha lamentat la manera d'anunciar el cartipàs de Girona i coincideix amb Bosch: "Lamento molt que Puigdemont prediqui una nova manera de governar basada en el diàleg i la transparència i el primer pas seriós que ha de fer no el comenta a la resta de forces. Aquesta nova manera de governar no ens agrada gens". Recorda que està en minoria i que ha de buscar "complicitats" i que la recerca es fa parlant.

A parer seu, Puigdemont ha hagut de crear macroàrees amb moltes responsabilitats que poden portar a la inestabilitat del govern. A Veray la sorprèn que participació ciutadana vagi a la mateixa àrea que mobilitat. A més, creu que la regidoria del projecte ferroviari hauria d'assumir-la el mateix alcalde.

Per la CUP, el mateix. El seu portaveu, Jordi Navarro, lamenta haver-ho sabut per la premsa quan CiU havia apel·lat a una nova forma de governar i a la transparència. A més, explica que havien demanat per correu electrònic a Puigdemont rebre el cartipàs per valorar-lo i que se l'han trobat publicat als diaris. Afirma que encara no té prou detalls i que està pendent de reunir-se amb els companys i valorar l'organigrama i confia que la regidoria del projecte ferroviari no vagi en detriment de les eines públiques com el Fòrum Ciutadà del TAV.

Finalment, en nom d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, assenyala que "Puigdemont comença amb mal peu". Lamenta que en cap reunió s'hagués tractar el tema ni que se l'hagi trucat. "Podria haver trucar i nosaltres podríem haver dir el que pensem", ha exposat. Abans de valorar a fons el cartipàs considera que cal saber l'estructura tècnica del govern, els sous i altres aspectes.