Els Prínceps d'Astúries i de Girona, Felip de Borbó i Letizia Ortiz, van presidir ahir a la quarta reunió del patronat de la Fundació Príncep de Girona al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, on es van tractar les principals línies que ha de seguir l'entitat en els pròxims mesos.

La directora general de la Fundació, Mònica Margarit, va apuntar que als Prínceps se'ls presentaria el pla de treball i les línies d'actuació per poder redactar un pla d'actuació que s'aprovarà el desembre, en la pròxima reunió del patronat.

Margarit va ressaltar que el Fòrum és «únic» en el món per les seves característiques, especialment perquè hi ha joves i sèniors a parts iguals. «L'objectiu és donar veu a joves inquiets i escoltar projectes de persones que han convertit els seus somnis en realitat, el que és absolutament positiu en un moment com l'actual en el qual cal aprofitar l'energia dels joves», va exposar.

Entre els principals projectes de la fundació hi ha el llibre blanc sobre la capacitat d'emprendre, els resultats del qual es presentaran avui durant el Fòrum i també el projecte del taller de cadires de rodes que s'impulsa gràcies al conveni amb GERDD i l'Asociación Transiciones de Personas Discapacitadas de Guatemala. «Espero aconseguir que els joves i els sèniors interactuen i que sorgeixin molts projectes després de la celebració del fòrum», va dir.

De fet, la responsabilitat dels joves i com encaren el seu futur és una de les temàtiques que més s'esmentaran en el Fòrum. En aquest sentit, el 44 per cent dels joves espanyols es veuen en el futur al capdavant d'un projecte propi, segons un estudi promogut pel Fòrum Impulsa a través de la xarxa social Tuenti. L'informe, que es presentarà avui respon a una enquesta a joves d'entre 14 i 23 anys.

Aquests futurs emprenedors reclamen accions per part del sistema educatiu i de la societat en general que els generin confiança i seguretat en si mateixos per tirar endavant els seus projectes.

L'enquesta de Tuenti, empresa fundada per Zaryn Dentzel, que al seu torn és membre del consell assessor de la Fundació, es va portar a terme el mes de maig a través d'una xarxa que compta amb més de deu milions de joves registrats.

Més de 7.500 persones van respondre a la consulta sobre com se'ls podia generar il·lusió. Respecte a la pregunta sobre qui ha de generar la il·lusió, un 45,8 per cent dels enquestats creu que han de ser els mateixos joves, mentre que un 20 per cent apunta als responsables de govern i un 12 per cent a mestres, educadors i mitjans de comunicació. Un seixanta per cent dels usuaris de Tuenti que van respondre a la consulta opinen que tots els joves necessiten ser il·lusionats i tenir suport en els seus projectes. La majoria d'enquestats creu que aquesta il·lusió s'ha de generar durant l'adolescència i un 31 per cent apunta com a motor al sistema educatiu, que hauria de desterrar la por al fracàs.

Nadal, Mandela, Gates i Jobs

Interpel·lats sobre qui els genera seguretat, confiança i il·lusió, van citar sobretot el tennista Rafael Nadal, el líder sud-africà Nelson Mandela i els especialistes en desenvolupament tecnològic Bill Gates i Steve Jobs, a més de la família i amics.