Va inventar un pluviògraf als 12 anys i va guanyar el concurs Joc de Ciència, de Televisió de Catalunya. Enginyer informàtic i arquitecte tècnic, va cursar estudis d'alta direcció a la californiana Stanford University. Nascut a Vic, Xavier Verdaguer va viure l´eclosió de les noves tecnologies als anys 90 i va patir l´esclat de la bombolla tecnològica. Durant els darrers 12 anys ha llançat diverses empreses d'innovació tecnològica (TMT Factory, BCN Media, Integra Interactive). Viu a Palo Alto, on ha fundat Innovalley Inc., una companyia que desenvolupa roba intel·ligent; també és propietari de diverses patents i manté convenis de transferència tecnològica amb universitats. El 2010 va ser Millor Emprenedor Creatiu per la Jove Cambra Internacional de Catalunya.

Què feia i com era Xavier Verdaguer fa 20 o 25 anys?

Era un adolescent una mica gamberro que volia fer moltes coses, segurament massa coses diferents. Un «cul inquiet».

Sempre ha inventat coses? Per quin motiu?

M´apassiona el procés de crear quelcom nou que algun dia molta gent pugui fer servir.

Què el va portar a ser emprenedor?

Les ganes de treballar per mi mateix en el que realment m´agradava. Ser el meu propi cap i poder decidir a què vull destinar el meu temps i energia.

En certa manera en vostè s´uneixen dos conceptes: inventor i emprenedor. Són sinònims?

Es pot ser emprenedor sense inventar res però ambdós conceptes tenen a veure amb el fet d´impulsar coses noves. Al cap i a la fi, emprendre és reinventar-se un mateix.

Vosté diu que les millors lliçons d´emprenedoria les va aprendre del seu pare. Quines són aquestes lliçons?

Del meu pare vaig aprendre molt d´humilitat i de tenacitat. Cultura de l´esforç i dignificació del treball. D´altres lliçons, com la cultura del risc o ­l´optimisme, les he après viatjant pel món.

Són els emprenedors uns bitxos raros?

Malauradament, en aques país, els emprenedors encara no són models a seguir pel gruix de la societat. Però ara més que mai calen emprenedors que generin el seu propi lloc de treball i ocupació per a la resta de ls persones. Entre tots hem de dignificar la figura de l´emprenedor i fer costat als que s´arrisquen a tirar endavant el seu propi projecte.

Quin és el seu últim projecte que ha posat en marxa?

Un Centre de Creativitat a San Francisco anomenat IMAGINE que pretén generar idees que canviïn el món i canviar la vida de les persones que participin en la generació d´aquestes idees. Aquest mateix juliol hi portarem dotze persones de diferents universitats i empreses d´aquí. Esperem que tornin carregats amb l´energia positiva del Silicon Valley i que actuin com un virus que contagiï la resta. Ah! i que intentin canviar el món.

I el pròxim projecte?

Encara no ho sé però m´atrau moltíssim emprendre quelcom en un àmbit més social. Em veig fent alguna cosa amb nens o per a la gent gran. Potser un projecte que combini l´energia dels petits amb l´experiència dels grans.

Com va arribar a fer negocis amb països com Dubai?

La nostra experiència no va ser del tot bona a l´Orient Mitjà però avui en dia, en aquest món tan globalitzat, la internacionalització és obligatòria. Hem de sortir del poble.

Què hauria de canviar a Espanya i a Catalunya perquè hi haguessin més emprenedors?

Segurament s´ha de canviar de cap a peus el sistema educatiu per formentar la cultura emprenedora. Però també està a les mans de cadascú de nosaltres fomentar la cultura del risc. Hem d´aconseguir que molta més gent s´arrisqui a muntar el seu propi negoci, hem d´aconseguir que els inversors s´arrisquin a invertir en emprenedors i hem d´aconseguir que les empreses s´arrisquin a probar solucions d´empreses de recent creació. Ara més que mai «qui no arrisca, no pisca».

Tenen importància les patents per tirar endavant un negoci?

Ho són en determinats àmbits i sectors però en molts casos es tracta només d´un tema de marquèting. Jo crec que en molts casos, la millor protecció del que fas no te la dóna una patent sinó com de ràpid millores el teu producte. Si et copien la versió 1, tu ja has d´estar en la versió 3.

Si hagués d´escollir què escolliria una gran fortuna o molts projectes per posar en marxa?

Un sol projecte, en algún àmbit que t´apassioni, és molt més interessant. Si emprens en el que t´agrada, t´ho passaràs molt bé i, possiblement, acabaràs fent fortuna.