Salvar el planeta no és una cosa fàcil i necessita moltes mans. L'alemany Felix Finkbeiner, que té 13 anys, ha aconseguit mobilitzar desenes de nens i joves d'arreu del món amb l'objectiu de plantar un bilió d'arbres per reduir l'impacte ambiental de les emissions de CO2. El col·legi Maristes de Girona va acollir la primera -i probablement única- de les seves "academy" a Espanya que serveixen per anar expandint la seva xarxa d'amics per ajudar a frenar l'escalfament de la Terra. L'acte va acabar amb una plantada d'arbres al pati de l'escola.

Des dels 9 anys, Finkbeiner ha aconseguit que es plantin 4 milions d'arbres en diversos racons del món. Impulsat per la seva mestra, va prendre consciència dels mals que patia el planeta de ben petit. Inspirant-se en Wangari Maathai, que va plantar un milió d'arbres per any a l'Àfrica, va decidir impulsar una organització amb l'objectiu de crear una xarxa intencional de nens conscienciats amb el medi ambient i capaços de mobilitzar recursos per plantar 130 milions d'arbres arreu del món. L'organització, que gaudeix del suport de les Nacions Unides, ja es troba present i planta arbres en un centenar de països. L'experiència ja ha arribat a tots els caps de govern de món, encara que només 11 han donat una resposta afirmativa. El jove ha aconseguit suport de molts famosos a la campanya "Stop Talking. Start Planting", que va portar Finkbeiner a tapar la boca al Príncep Felip de Borbó el passat dimecres a l'Auditori de Girona. Al febrer, l'irreverent estudiant alemany va explicar el seu projecte davant de l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), a Nova York.

En una sala d'actes de l'escola Maristes va exposar, davant de 68 alumnes de deu centres educa?tius de les comarques gironines, que les emissions de diòxid de carboni han de reduir-se amb l'horitzó del 2050 i que estan limitades a 1,5 tona per cada habitant. En l'actualitat, els Estats Units emeten prop de 20 vegades més i Europa, al voltant de 15 vegades la mitjana prevista per tot el món.

El jove estudiant va advertir que les conseqüències poden ser la descongelació de l'Àrtic i l'escalfament de l'aigua, amb la qual cosa s'elevaria el nivell de l'aigua del mar en el seu conjunt.

Amb l'objectiu de tenir un ampli marge de maniobra, el precoç conservacionista considera que si s'arriba a un trilió d'arbres es tindrà una reserva important per poder allargar el termini de reducció.

Finkbeiner, però, també va aconseguir preocupar els joves amb la seva frenètica activitat per salvar el planeta i fins i tot li van retreure que publiqui llibres de paper i imprimeixi samarretes per difondre la seva activitat. Finkbeiner es va quedar contrariat, però va preguntar als joves assistents qui volia sumar-se a la campanya. I immediatament tenia tots els voluntaris sobre l'escenari.

El jove alemany juntament amb els altres nens va plantar un petit arbre en un test, esdevenint ambaixadors de la seva iniciativa. Aquest taller de Plant for the planet compta amb la col·laboració d'Acció Natura, el Departament d'Ensenyament i Èxit, un grup d'empreses socials dedicades a la inserció laboral. L'activitat s'inscrivia en el programa d'actes paral·lels del Fòrum Impulsa.