Quan l'any 1975 vàrem començar a realitzar l'Estudi Dossier del Col·legis Professionals sobre La Devesa, la primera qüestió que se'm va presentar va ser: però quants anys pot viure un plàtan? Vaig buscar i només vaig trobar una referència que deia que "pot viure diversos segles". Vaig suposar que podrien ser molt bé més de 200 o 300 anys, però no en tenia cap confirmació més concreta.

Després d'aquest treball, per a mi, la Devesa ha estat la meva passió. En la meva recerca sobre el plàtan he realitzat diversos viatges per Europa i altres indrets a la recerca d'aquests arbres. I si la salut aguanta n'hi ha alguns més per fer.

Aquest any, l'any del 25è aniversari de Txernòbil, m'ha recordat que aquell any vaig anar a l'antiga Iugoslàvia, amb el Consorci Forestal de Catalunya en un viatge per conèixer els boscos d'Àustria i Iugoslàvia. Entre altres vàrem visitar un arboretum, a Trsteno a uns 20/25 km al nord de Dubrovnik. Vàrem veure un magnífic exemplar de plàtan, de l'espècie platanus orientalis amb una edat de més de 400 anys i més de 12 metres de perímetre. L'any 2005 després de la guerra de Iugoslàvia vaig aprofitar un viatge per tornar-hi, per sort seguia magnífic. Podeu mirar la fotografia, realitzada en l'últim viatge. És un plàtan amb un vigor esplendorós, vaig observar-lo més d'una hora i no vaig detectar cap símptoma de malaltia ni plaga, però he de dir que hi ha un petit secret, molt a prop seu hi passa un corrent d'aigua subterrània que nodreix a aquest tresor. Quina meravella, aquest plàtan pot viure encara un grapat d'anys amb el bon aspecte que té.

En un altra viatge vaig anar a la ciutat de Bursa a Turquia, on hi ha uns magnífics plàtans de més de 200 anys. Un xic més al sud hi ha el plàtan ploraner. Té una font en el mateix indret. Diuen que té més de 700 anys i no té la fortalesa de l'anterior però és magnífic.

Un altre indret on hi ha uns plàtans també meravellosos, però molt "jovenets", és a Aranjuez. Aquests només tenen uns 250 anys. En aquests jardins hi ha uns 300 plàtans d'aquesta edat i estan, llevat de casos especials, en un molt bon estat, diria que són millors que els que tenim a la DevesaÉ que ja és a dir, donat que no estan plantats tant junts i per tant tenen llum per cada cantó. Tot i tenir uns 100 anys més no són pas tan alts. Tenen uns 52 metres. A la Devesa tenim alçades màximes de 62 metres.

D'altra banda, tinc coneixement que hi un magnífic plàtan a la Illa de Kos que pertany a Grècia, prop de Turquia. És conegut com a Plàtan d'Hipòcrates. Diuen que Hipòcrates explicava les seves classes de medicina sota d'aquest plàtan, però de segur era un plàtan besavi del actual. També diuen que aquest té 14 metres de perímetre i que té molts anys.

Conclusió: els plàtans si estan en un medi adient poden viure 300 anys i més. Els d'Aranjuez estan magnífics amb 250 anys i tenen empenta, el de Dubrovnik igualment amb 400 anys i el ploraner en té més de 700. Llàstima que no hi serem, per poder comprovar el seu estat d'aquí a 100 o 200 anys.I quina edat tenen els de la Devesa? Tot i que hi ha diverses plantacions d'edats diferents podem dir que la majoria tenen uns 165 anys, tot i que penso que els que hi ha a la plaça de les Botxes poden tenir-ne un xic més. També hi ha parterres que varen ser plantats l'any 1940. Altres foren plantats fa pocs anys. L'any 1975 vaig comptar els anells d'un plàtan ubicat darrera la plaça de les carpes que a dia d'avui tindria 165 anys.

La Devesa té futur, un magnífic futur. Però amb persones que se l'estimin i li dediquin temps d'estudi i hi esmercin les atencions que requereixen, però per sobre de tot que se l'estimi i que es facin les coses pensant en el futur, no a curt termini. Si se segueix com es fa últimament no anirem pas bé. A la Devesa només cal actuar amb una filosofia de futur i pensar que hem de llegar al nostres descendents aquest valuós patrimoni arbori. Per tant, gironins, d'aquí a 100 anys els plàtans de la Devesa encara hi seran, però això només si els tracten bé, no com actualment es fa, que estan deixats de la mà de Déu. Algú hi hauria de posar seny.