La memòria de 2010 de Càritas Girona, que coordina el treball social realitzat en 16 parròquies i entitats religioses de la ciutat, indica que 7.821 persones de "les famílies més desprotegides de tots els barris" han rebut ajuda en els 14 serveis, de diferent tipologia, situats en 39 ubicacions. És el 8,12% de la població de la ciutat, si tenim en compte el padró continu del citat any de l'Institut d'Estadística de Catalunya (96.236 habitants). El Servei d'Aliments, amb centres de distribució a Pedret, Santa Eugènia i Sant Narcís és el que més destaca en usuaris: 3.701. Els aliments vénen de la Unió Europea (UE), institucions, empreses, campa?nyes, donacions, i també són comprats. Els usuaris són derivats de Serveis Socials i corresponsables amb el projecte perquè paguen una part de la despesa, si la situació els ho permet.

En nombre d'usuaris, també des?taca el servei de reutilització de roba, amb seu a l'Avinguda de Sant Narcís. Va atendre 1.922 persones. La missió és ser un espai de recollida i reciclatge de roba de vestir i de la llar nova i usada a fi de ser utilitzada per a finalitats socials. El servei d'Acollida ha permès resoldre qüestions bàsiques (orientació, derivació...) a 1.294 usuaris. Les gairebé 8.000 persones ateses han estat ajudades per 237 persones (225 són voluntaris) que han sumat 24.618 hores de servei.

El president de Càritas Girona, Jordi Serra, que és voluntari en la citada responsabilitat, argumenta, en una carta enviada als col·laboradors, que "en moments de retallades i temps difícils, a Càritas li toca fer el contrari", és a dir, "ampliacions, almenys intentar-ho, tant de personal com de pressupost". Hi ha un raonament clau en la defensa del text. Enguany, "les dificultats de moltes famílies s'agreugen quan les prestacions d'atur, etc. s'acaben". En aquest sentit, el president afirma que hi ha moltes persones que s'ofereixen com a voluntàries "però necessitem contractar un tècnic per poder-ho coordinar i gestionar-ne els serveis i el seguiment adequat". Serra ho pot dir més alt però no més clar: "Tots el suggeriments i ajuts per trobar aquest pressupost seran benvinguts".

Optimisme

La institució eclesial, a través de la carta, té el propòsit de donar, malgrat tot, un missatge d'optimisme. "Càritas és un testimoni positiu, discret, present i actiu, que aporta solucions i demana alhora corresponsabilitats a qui atenem".

El president insta els actuals col·laboradors a la difusió de l'"activitat" de Càritas, a "convidar els amics i familiars" a ajudar. "Sobre?tot, oferint feina, o com a voluntaris o fent aportacions puntuals o regulars", expressa Jordi Serra.