El dilluns 12 de setembre vàrem celebrar el segon Ple ordinari de la legislatura. Passats cent dies de les eleccions, la nostra expectativa era que hi hauria molts acords a prendre per tirar endavant els projectes del nou equip de govern. Des del grup municipal socialista ens havíem reservat temps i ganes per revisar a fons la pila d'expedients que, pensàvem, documentarien els diferents aspectes a debatre.

Per a la nostra sorpresa, però, no va ésser així. Hi havia molts menys acords a prendre del que ha estat habitual fins ara en els Plens municipals del nostre Ajuntament. Això succeeix, no pas perquè s'haguessin pres en la Junta de govern local, sinó perquè, de moment, no es prenen acords de calat. Pràcticament tot el que vàrem acordar venia derivat d'actuacions de l'anterior equip de govern. El nou equip de govern, de moment, vol repensar-ho gairebé tot. I per repensar, ho atura tot. En èpoques com la que estem vivint, quan l'activitat econòmica s'està aturant com mai no havíem vist abans, és vital que el sector públic sigui, més que mai, un estímul. A l'Ajuntament de Girona, afortunadament, la situació econòmica heretada és més que correcta per poder seguir tirant endavant els diferents projectes que estaven en curs o engegar-ne de nous.

En lloc de prendre acords per seguir alimentant l'activitat de la ciutat, el Ple va estar dedicat a les mocions. La majoria versaven sobre qüestions en què l'Ajuntament hi pot tenir poca o nul·la incidència real. Vàrem acabar a dos quarts de dues de la matinada, havent pres ben poques decisions que reverteixin a millorar la situació de la ciutat i els ciutadans, ni en avançar per superar o almenys pal·liar els efectes de la crisi que estem vivint . Per nosaltres aquesta no és la funció del Ple, atès que no tenim ni el temps ni les condicions per tractar amb rigor problemes de gran complexitat, que si se simplifiquen es banalitzen i es frivolitzen.

La nostra opinió, i així ho vaig dir en el Ple, és que aquesta dinàmica que no ens fa cap favor. El Ple no és un Parlament de Catalunya en petit, ni un Congrés de diputats ni un Parlament europeu en miniatura. En cada una de les cambres de representació esmentades es donen les condicions per discutir a fons els temes de competència dels diferents nivells de govern. El Ple de Girona ha de treballar per la ciutat de Girona, i totes les seves normes de funcionament estan pensades per a això. Nosaltres farem el possible per aportar a les sessions rigor i seriositat. Per a nosaltres, això requereix discutir com a mocions allò que després es pot convertit en acció, en moviment (moció vol dir quelcom que mou) de l'Ajuntament. Per a nosaltres, el respecte per la institució i per la ciutadania que representem passa per fer-ho així.

La posició del grup socialista serà, per aquest motiu, -ja ho va ser aquest dia- portar al Ple temes de Girona i procurar abstenir-nos en les mocions que tractin temes d'abast general, sobre els quals l'Ajuntament no pot tenir incidència. En aquells temes que afecten els Ajuntaments en general, farem propostes per treballar en col·laboració amb moviments municipalistes, que són els que tenen possibilitats de prosperar. Ens agradaria que l'equip de govern i tots els grups municipals treballem perquè hi hagi seny i ordre en la dinàmica municipal, pel bé de la ciutat i la ciutadania. Nosaltres farem el que estigui a les nostres mans per tal que sigui així.