Per tercer curs consecutiu, les aules d'educació secundària de les escoles de Girona han quedat saturades, tant en centres públics com concertats, segons l'informe tècnic de valoració del procés de matrícula d'aquest curs de la Comissió de Planificació Escolar i Equipaments del Consell Escolar Municipal.

La valoració en aquest tram d'educació, segons l'informe, constata però que hi ha hagut una distribució més equilibrada en l'assignació d'alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) i dels que van quedar fora de termini, tot i que considera que hi ha marge de millora. A més, l'alumnat forà matriculats fora de termini des que va finalitzar el procés de preinscripció ha estat de 164 alumnes, una xifra similar a l'any passat.

A més, l'informe destaca que en educació infantil i primària l'ocupació global dels centres "continua sent molt elevada", d'un 95,5%, un increment del 0,2% respecte al curs passat. En aquest sentit, la Comissió destaca que la "saturació és màxima" tenint en compte que s'ha obert la nova escola a ?Domeny. Ara bé, només hi ha places vacants a P3 a les dues escoles del barri del Pont Major i a l'escola nova.

276 alumnes fora de termini

A infantil i primaria, l'alumnat fora de termini ha estat assumit en un 3,52% pel sector públic i caldria, segons l'informe, ajustar-ho més al sector concertat, que n'ha assumit l'1,17%. A part, s'alerta que sis centres -quatre de públics i dos concertats- han superat el 20% d'alumnat amb NEE, concentrats majoritàriament en les zones del Sector Est i Pont Major. El nombre d'alumnat forà matriculats fora de termini ha estat de 276 alumnes, 81 menys que en el curs passat.

D'altra banda, més de 260 persones esperen per ingressar al Centre de Formació d'Adults de Girona, sobretot en mòduls com l'inicial de català (amb llista d'espera de 40 persones), la preparació per a l'accés a cicles de grau mitjà (68 persones), als graus superiors (114 persones) i per l'accés a la universiat, amb 38 persones en espera.

La Comissió, en les seves conclusions de l'informe, fa un seguit de propostes. En concret, desaconsellen "que el període de preinscripció torni a ser al mes de febrer", ja que "no permet fer adequadament el treball previ a la preinscripció" i provoca "un increment d'alumnat fora termini".

Necessitat d'un nou centre

A més, insisteix en la necessitat d'obrir un nou centre de secundària per la "urgència d'actuar per reduir la saturació", així com revisar la planificació d'escoles infantils i primària. També reclama "la construcció de les escoles que fa temps que estan en mòduls prefabricats" així com reduir "la ràtio a 23 alumnes en les tres escoles de la zona Sant Narcís-Santa Eugènia.

La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va afirmar ahir que el consistori treballarà amb els Serveis Territorials del Departament d'Educació per materialitzar les propostes incloses en l'informe.