Girona instal·larà càmeres de videovigilància a l'exterior del Mercat del Lleó i a la zona centre de la ciutat. L'alcalde, Carles Puigdemont, assegura que els dispositius són un "instrument indispensable" per garantir la seguretat i ha avançat que la intenció del govern és que les càmeres es trobin en funcionament aquest 2012. El conseller d'Interior, Felip Puig, que avui ha presidit la Junta Local de Seguretat de Girona, ha ressaltat que, durant els darrers dotze mesos, els delictes i faltes registrats a la ciutat ha davallat un 9,5%. De totes les xifres negres, destaca la disminució del 18% del global de delictes contra el patrimoni, si bé hi ha un repunt en els robatoris a empreses i comerços.

Girona se sumarà a la llista de municipis catalans que tindran instal·lades càmeres de videovigilància als carrers. El primer lloc on s'instal·laran serà a l'exterior del Mercat del Lleó, un equipament on s'han registrat diversos robatoris durant els darrers mesos.

A més, l'Ajuntament també vol col·locar-ne en diversos eixos comercials de la zona centre, ja que mirant l'estadística de delictes i faltes a la ciutat, "aquests són els llocs on és prioritari actuar", explica l'alcalde. Carles Puigdemont assegura que el govern "ja porta temps treballant" per elaborar un projecte global, que situarà sobre plànol la ubicació de les càmeres i en concretarà el cost d'instal·lació global.

"Serà un document que no es redactarà per a un cas o una incidència concreta, sinó que serà un projecte global de necessitats", ha ressaltat Carles Puigdemont. La voluntat de l'Ajuntament és anar instal·lant els diferents dispositius per fases, al llarg de tot el mandat i en funció de les disponibilitats pressupostàries. "Portem temps treballant-hi, i no es farà per atzar ni de manera improvisada", ha concretat Carles Puigdemont.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha avançat que des del Departament la proposta es veu amb bons ulls i que, un cop arribi a la comissió de videovigilància, n'informaran favorablement. "Es tracta de dispositius que han de garantir el dret a la intimitat i la privacitat de la pròpia imatge, però que han de vetllar per mantenir la seguretat als espais públics", ha remarcat el titular d'Interior.

Girona ja té ara diverses càmeres instal·lades en punts de la ciutat. Cap d'aquestes, però, controla específicament un espai públic, sinó que hi són per temes de trànsit o vigilància d'equipaments. Per exemple, n'hi ha una instal·lada davant el Centre Cívic de Taialà. A més d'enfocar cap a l'equipament, també enregistra imatges de l'estació de Girocleta que hi ha instal·lada en aquest punt de la ciutat.

Baixen un 18% els delictes contra el patrimoni

El conseller d'Interior ha presidit aquest matí la Junta Local de Seguretat de Girona. Durant la reunió, s'ha fet balanç de les dades de delinqüència a la ciutat. L'estadística recull que, després de l'alça de delictes i faltes que es va registrar el 2009, s'ha aconseguit capgirar la tendència.

Durant els darrers dotze mesos, a Girona s'han comès 8.170 delictes i faltes. Si es compara amb el mateix període de l'any anterior, el descens d'aquesta xifra negra ha estat del 9,5% (aleshores se'n van registrar 9.024).

El conseller també ha destacat que el gruix de delictes que preocupen més a la ciutadania -aquells que són contra el patrimoni- han davallat un 18% (passant de 3.500 a 2.900 durant aquest període). "Aquestes dades són un bon indicador, que ens demostra que l'actuació policial és efectiva", ha declarat Felip Puig.

L'estadística també posa de relleu que, durant el darrer any, s'han reduït els robatoris amb força a vehicles (de 964 a 600) i els furts (de 618 a 574). Per contra, però, a l'altra cara de la moneda es troben els delictes de dany, on hi ha hagut un repunt del 10%, i els robatoris a empreses i botigues (on s'ha passat de sis a nou robatoris en el primer cas, i de 16 a 28 en el segon).

"És evident que alguns delictes han tingut un lleuger repunt, i això ens marca cap on cal dirigir els esforços a l'hora d'actuar", ha conclòs Felip Puig.