L'Ajuntament de Girona ha aprovat definitivament les ordenances fiscals per al 2012 amb el suport del grup del PPC en el ple extraordinari d'aquest divendres. Els impostos queden congelats per quart any consecutiu i a partir de l'1 de gener el consistori aplicarà els nous preus de les taxes per als serveis municipals. Així, queda aprovat que a partir d'ara els gironins que vulguin casar-se a l'ajuntament hauran de pagar 150 euros i també augmenta entre un 15 i un 140% el cost de la grua. CiU i PPC -a l'oposició- han ratificat l'acord al qual van arribar per tirar endavant les ordenances i han votat a favor d'aquest punt. Els altres tres grups de l'oposició -PSC, CUP i ICV-EUiA- hi han votat en contra.

L'últim ple de l'any de l'Ajuntament de Girona ha servit per aprovar definitivament les ordenances fiscals per al 2012, que el govern municipal (CiU) va pactar prèviament amb el PPC, que està a l'oposició. Tal com ha passat en els tres darrers exercicis, l'ajuntament congela els impostos per no incrementar la pressió fiscal dels gironins. El que sí que ha modificat el govern municipal són algunes taxes i també n'ha introduït de noves. Entre les que han aixecat més polèmica al ple hi ha la decisió de fer pagar 150 euros als gironins per casar-se a l'ajuntament.

Excepte els dos partits que han pactat les ordenances, tota la resta han criticat que hagin adoptat aquesta mesura i que no hagin inclòs algunes consideracions com que les persones empadronades a Girona no paguin o que les famílies amb situacions econòmiques delicades tinguin bonificacions i, per tant, el cost d'aquest matrimoni no sigui tant elevat. L'equip de govern ja justificat la mesura dient que tot i que el regidor que casa no cobra hores extres, sí que han de contractar una hostessa a qui cal pagar les hores de feina i el casaments també suposen més despesa en, per exemple, matèria de neteja.

Un altre dels punts conflictius ha estat l'increment del preu de la grua. Les ordenances municipals preveuen un increment mitjà del 76% del cost. Un dels punts que ha aixecat més crítiques és que encara que aquest sigui l'augment mig, el cost de la grua per retirar bicicletes i motos s'encareix molt més que el dels turismes, més d'un 140%. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha posat dades sobre la taula per demostrar que són molt poques les bicis que es retiren per estar mal estacionades a la via pública. Al llarg del 2011 han estat 78, mentre que la grua ha actuat en 9.604 ocasions per retirar turismes.

El ple ha debatut durant més d'una hora i mitja aspectes relacionats amb les ordenances fiscals i l'equip de govern ha exposat que han tingut en compte moltes de les al·legacions que ha presentat l'oposició i que la majoria de les que han desestimat hn estat perquè no s'ajustaven al marc legal perquè incloïen bonificacions superiors a les permeses per normativa. Després del debat, la votació sense sorpresa. Els dos grups que han pactat les ordenances han aixecat la mà per votar a favor i els altres tres grups de l'oposició han votat en contra.

La CUP ha argumentat el vot negatiu perquè, ja d'entrada, considera que no s'han de congelar impostos sinó que cal fer-los de caràcter progressiu. "Que pagui més qui més té", ha detallat el portaveu Jordi Navarro al ple. Navarro ha criticat que CiU i PPC hagin arribat a un acord per tirar endavant una política econòmica "de dretes" i que durant el ple la portaveu popular parlés "com a portaveu de l'equip de govern". El portaveu de la CUP també ha lamentat que no hi hagi hagut un diàleg real per negociar les ordenances fiscals perquè ja estaven "precuinades".

En la mateixa línia s'ha manifestat la cap de l'oposició, Pia Bosch, que sosté que no hi ha hagut diàleg, sinó una "conversa informativa" i que no hagin volgut buscar un consens més ampli. Bosch ha lamentat que CiU i PPC no hagin volgut introduir alguns canvis "raonables" com la supressió de la taxa per matrimoni que, diu, a l'any només suposarà ingressar 20.000 euros, "un 10% del que valen les llums de Nadal", ha criticat.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha criticat que Concepció Veray (PPC) hagi actuat "d'oposició de l'oposició" al ple i que l'alcalde li hagi permès criticar una a una les al·legacions que han presentat els altres partits de l'oposició. Tot i això, ha celebrat la línia "continuista" del govern congelant de nou impostos tal com va fer l'anterior govern els darrers tres anys.

La portaveu del PPC ha assegurat que ni forma part de l'equip de govern ni fa d'oposició de l'oposició, sinó que s'ha limitat a "defensar fins al final" el pacte amb el qual el seu partit va arribar amb CiU per tirar endavant les ordenances municipals. Segons Veray, són unes bones ordenances perquè no apugen impostos però en canvi regulen per escrit alguns aspectes que abans no ho estaven.

El ple extraordinari d'aquest divendres també ha servit per donar el vistiplau, en aquesta ocasió amb els vots a favor de CiU, PPC i la CUP, l'ordenança reguladora de guals i entrades de vehicles que estableix un preu diferent si inclou servei de grua o si només és preferència de pas del vehicle.