Després de dos anys de funcionament, l'economat de Girona no dóna a l'abast i haurà d'ampliar horari. Fins ara, els serveis socials autoritzaven els beneficiaris a anar a buscar menjar cada quinze dies però el nombre de famílies amb problemes econòmics ha crescut tant que, darrerament, es veien obligats a donar-los hora només un cop al mes. Per evitar una espera tan llarga, el centre de distribució d'aliments de Girona, situat a Pedret, obrirà una tarda més i això permetrà atendre 120 famílies més cada mes. Durant el 2011, els sis centres que hi ha a la demarcació van repartir una tona d'aliments a 4.790 famílies. En aquests centres, les famílies paguen una quota i poden escollir què s'enduen.

Duran el 2011, un total de 4.790 persones es van beneficiar del menjar que es va repartir a través dels sis centres de distribució d'aliments que hi ha arreu de la demarcació de Girona. En total, es calcula que s'han beneficiat unes 15.000 persones d'aquest projecte, que ha nascut a Girona de manera pionera. El primer en obrir les portes, el novembre de 2009, va ser el Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Girona i, posteriorment, s'han posat en funcionament els d'Olot, Figueres, Palamós, Lloret de Mar i Salt. Segons ha reconeguda la cap del programa d'aliments de Càritas, Dolors Juliol, tenen sol·licituds de cinc municipis més on hi ha interés per obrir un centre d'aquestes característiques.

Els centres tenen com a objectiu oferir aliments a persones en risc d'exclusió social. Però no ho fan de manera gratuïta per a tothom i tampoc donen el mateix menjar a tothom. Els beneficiaris que poden han de pagar una quota -va de 0 a 8 euros- que varia en funció dels membres de la família i de la seva situació econòmica. D'aquesta manera, les institucions promotores consideren que es fa corresponsables del projecte als beneficiaris de l'ajuda, a la vegada que es dignifica la manera com tenen accés als aliments. A diferència de com funciona el repartiment solidari d'aliments, en aquests centres són els mateixos beneficiaris que poden escollir quins aliments s'enduen com si d'un supermercat es tractés. Segons els membres de cada casa, cada família disposa d'uns "punts" que pot canviar per aliments o productes d'higiene.

Obrir més dies per reduir l'espera

A causa de l'enduriment de la crisi, els diferents CDA s'estan trobant que cada vegada tenen més derivacions per part dels serveis socials dels ajuntaments i que no donen a l'abast. Per això, en alguns llocs com Girona i Salt -on ha augmentat significativament el nombre de famílies que necessiten aquesta ajuda per menjar-, s'estan trobant que han de dilatar l'espera i, enlloc de donar hora cada quinze dies, han d'ampliar a un mes. "En un tema com el menjar, que és de primera necessitat, no podem tenir llista d'espera", lamenta Juliol.

Per això, a Girona ampliaran properament l'horari per tal de poder donar més cites i que cap família hagi d'esperar més de quinze dies per anar a buscar menjar. El centre obre als matins de dimarts a divendres i només una tarda per setmana. Fins ara, dóna cobertura a 600 famílies al mes però, a partir d'aquest 2012, ampliarà a una segona tarda i això permetrà donar cobertura a 120 famílies més al mes, arribat a les 720. Juliol ha explicat que en el cas de Salt, s'ha optat per donar cistelles "més completes" per tal que les famílies tinguin més reserves per si han de venir al cap del mes.

Augmentar el copagament

Segons ha explicat Juliol, del total de beneficiaris del 2011, només un 24% va pagar pels aliments i la resta, el 76%, no va haver d'abonar ni un euro. Aquest 2012, un dels objectius que s'han proposat els impulsors del projecte és augmentar el nombre de beneficiaris que hagin de pagar un mínim d'un euros per cistella. D'aquesta manera, pretenen potenciar la corresponsabilitat de les famílies i també garantir la supervivència econòmica del projecte. El passat 2011, les quotes que van pagar els beneficiaris van suposar uns ingressos de 23.819 euros, mentre que es calcula que el valor dels aliments distribuïts va superar el milió i mig d'euros.

Durant el 2011, es van repartir un total de 55.000 cistelles amb un preu estimat d'uns 30 euros cadascuna. Segons els càlculs de Càritas, s'han distribuït unes 1.000 tones de menjar, el valor del qual ascendeix a 1,5 MEUR. La majoria del menjar prové de donacions i, per això, les entitats que conformen el projecte han hagut d'aportar només part dels diners per comprar menjar. En concret, han invertit 242.000 euros en la compra d'aliments.

La formació, també present

Als diferents CDA no només ofereixen menjar a les persones en risc d'exclusió social, sinó que també poden fer cursos per saber-se administrar millor a casa, cuinar sa i econòmic o conèixer com desenvolupar les seves habilitats socials. Al llarg del darrer anys, s'han organitzat una seixantena de cursos als quals hi han assistit 637 participants.

Als diferents centres hi treballen de manera assalariada vuit persones i tota la resta es va a través de voluntaris. Actualment, als sis centres hi participen 105 voluntaris sense els quals, afirmen des de l'organització, no seria possible aixecar la persiana cada dia.