L'antic col·legi Pericot ja és història. Quaranta-cinc anys després d'iniciar-se'n la construcció a la part baixa del barri de Montilivi de Girona les màquines van començar a posar punt i final ahir a l'existència d'un edifici multifuncional que es va haver d'abandonar quan es va detectar que hi havia aluminosi a les bigues de l'immoble.

El treball de la màquina es va centrar durant el primer dia a enderrocar una de les tres peces que conformaven el complex de l'antiga escola i que, de fet, és la que ha estat en funcionament fins fa poc perquè no revestia perill, com els dos blocs de sis plantes situats al seu costat. En l'estructura més petita hi ha hagut els darrers anys els Serveis Educatius del Gironès, que s'han acabat traslladant a l'edifici del carrer Sol de les Pedreres, on hi havia els Serveis Territorials de Salut, ara a la seu de la Generalitat. Els Serveis Educatius del Gironès són un organisme multiprofessional per donar suport i assessorament als centres educatius públics i privats concertats de nivells educatius no universitaris. Hi ha el centre de recursos pedagògics, dos equips d'assessorament i orientació psicopedagògica i l'equip d'assessorament en llengua i cohesió social.

De fet, els treballs previs a l'enderroc van començar al mes de desembre. Durant un parell de setmanes un grup format per quatre operaris va entrar a l'antic col·legi i va agafar tots els materials que es podien reutilitzar, que es van endur en diferents contenidors. D'aquesta manera, va quedar només dempeus la carcassa. També es va aprofitar per fer un seguit de prospeccions arqueològiques a la zona per tal de deteminar si hi havia algun tipus de resta d'interès.

Situat al barri de Montilivi, el col·legi Pericot es va construir entre els anys 1967 i 1968 amb diners de diferents entitats, però sobretot del Frente de Juventudes (OJE) amb la idea d'esdevenir una residència-col·legi menor. Manuel de Eugenio Lagresa era el delegat de Juventudes i el primer director fou Josep Maria de Dalmases Rich.

Al llarg dels anys, el col·legi aniria convertint-se en un equipament que aniria variant els usos. Per exemple, l'any 1973, amb l'Institut Jaume Vicens Vives saturat, es va decidir fer algunes classes al Pericot. Amb el temps, el col·legi menor va esdevenir Alberg de Joventut, Laboratoris de la ?Politècnica (1979-1984) i seu de Turisme de la Universitat de Girona fins a l'any 1998. Quan es va detectar que l'edifici tenia aluminosi es va decidir deixar-lo sense ús.