"Josep Maria Lidón Corbi. Jutge. Girona, 1951-Getxo 2001". Aquest serà el text que d'aquí a uns mesos es podrà veure a la placa de la nova plaça situada davant del nou edifici judicial de l'Audiència Provincial de Girona i amb la qual l'Ajuntament vol retre un homenatge al jutge gironí assassinat per ETA el novembre d'ara fa deu anys.

Davant la presència de familiars de Lidón, com la germana i cunyat, el ple del consistori va aprovar ahir posar el nom de Lidón a una plaça de la ciutat. Abans de llegir l'acord, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va realitzar una breu explicació sobre la voluntat del consistori amb la mesura. Es tracta, segons va dir, de "corregir una mancança" perquè la ciutat "el va veure néixer i ell s'hi va sentir profundament vinculat, sempre la va tenir al cor, al pensament" i després "amb el testimoniatge de la seva família".

Lidón va ser assassiant per ETA el 7 de novembre de 2001 a Getxo a l'edat de 50 anys quan li van disparar a la sortida del garatge de la seva vivenda. La ubiciació de la placa no és fortuïta. Lidón va ser magistrat de l'Audiència Provincial de Biscaia i, com van destacar tots els portaveus dels grups municipals, va defensar des del seu càrrec de magistrat en una "trajectòria impecable" la democràcia i els drets humans des de l'Audiència. En aquest cas de Biscaia però ara la ciutat li retrà un homenatge.

L'acord es va aprovar amb 22 vots a favor i tres abstencions, de la CUP. El seu portaveu, Jordi Navarro, va tenir un reconeixament i un record per a les víctimes però va justificar el vot assegurant que "som crítics amb la instrumentalització d'alguns casos".